[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#105

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
唔該想請問下而家d 27-28吋 4k 144 係咪全部都係ips無va?
gp27u 同innocn個隻比邊隻好

見d人話分區愈多愈好 仲平d
今日去左睇innocn, 黑位表現仲差過普通IPS. 唔建議。
理論上係
但要睇埋算法掂唔掂
Innocn呢個大陸牌子太少人講 好冒險
邊到有得睇
ssp 2000fun
yes
早幾日一樣係2000fun睇過擺上面隻m28u仲順眼過隻innocn
ok thx
巴打們點睇呢兩個mon

LG UltraGear™ 27GP850-B 27" 2K Nano IPS 180Hz 1ms HDR 400 G-Sync® Compatible Gaming Monitor
價錢:$2,799

VS

MSI G274QPF-QD 27" 2K IPS 170Hz 1ms G-Sync Compatible Gaming Monitor
價錢:$2,499

價錢/SPEC 幾吸引起碼大牌子
但隔山買MON,理性話俾我知,死點光點撞爛冇仇報
panel咪同gp27u一樣
acer隻x32fp已經勁多bug
建議c2
C2 張枱放唔到 太大
c2打手
我同你一樣都係RTX 3070, 呢張卡配2K ultrawide 已經好盡,上4K 唔夠力ga
我都係3070,
唔好話2k ultrawide, 而家好多game普通2K都行唔到144
我都係3070,
唔好話2k ultrawide, 而家好多game普通2K都行唔到144
多謝巴打提醒
咁睇嚟我買2k 144hz 到時換卡先再換mon
我睇review 幾多人介紹msi mag274qrf qd
係唔係 比aw2723df 抵買?
原來3070都唔係咁勁
巴打用緊邊隻mon?
點解唔直接換埋卡
遲D換卡先換mon 又晒多次錢
2k睇Netflix=玩自己

3070黎講
lol輕鬆4k 144
fifa 同horizon 5=4k60
平價2k 144
fifa 23都唔係咁高要求
3060TI 4k ultra都有7X-8X fps

https://youtu.be/3mIqpZzYP2M
我用緊水貨dell aw3423dwf, 只可以講dell 收你咁貴都係因為個保養勁, 成4千6港紙買隻ips 真係唔多抵, 睇下LG 隻oled 會唔會跳水啦

同埋2K Mon 睇Netflix, 用最貴嗰plan 都會support 到2k 或者4k , 但Netflix 優化差有啲片真係會冇4k 咁清,但27吋絕對ok, 個人認為如其硬上4k, 不如買mini led 或者oled mon, 睇戲同打機會覺得兩個世界黎
因為我上年先砌咗新機
換卡換mon超級over budget
同埋應該會俾女朋友鬧死

如果fifa 都有7x-8x 好似4k 144hz 會future proof
不過選擇困難 去到27gp950 價位 我可以買個電視
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞