[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#105

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
有問題開po上黎屌就ok
對比度會影響到色彩
你好,LG OLED 電視內置防止及修復殘留影像技術,以防止及減少影像殘留的情況,詳情請瀏覽:https://www.lg.com/hk/tv/oled-tv/oled-reliability/main.jsp。LG OLED 電視保養不包括因靜態/動態圖象重覆播放所導致嘅顯示屏殘影 。了解更多保養條款,可瀏覽 https://www.lg.com/hk/support/warranty。如有進一步查詢,可致電 3543-7777 同我哋嘅客戶服務主任聯絡,我哋會為你詳細跟進。謝謝。

呃鳩人買LG死全家 又話燒印都保又剩
根據電視post巴打反映
Lg 大概有50%機會保燒印 要睇你口材

根據rtings OLED TV burn-in test
LG表現最好 贏埋SONY/三星 QD-OLED
以前用pa32uc HDR 關閉local dimmg 整體畫面都灰
當然sdr冇咁明顯
$3000 以內budget
打機有咩選擇
度左好耐最後決定買返27pg95r算
起碼冇大缺點先
miniled再等下技術成熟先
都可以
放棄HDR就得
巴打有冇24-25" 或以下size 既靚MON推介
知道冇4K都由佢
如果高HZ + 靚色,請教有冇呢個組合既型號?
我主要睇動畫/twitch
打機就輕量級
仲要成日睇小說
隻眼又有散光
等miniled/oled成熟先再轉啦
想問下MAG274QRF定G274QPF-QD 邊隻好啲
sdr係咩?
另外我想問開hdr係唔係會鎖死100%亮度?
上QD
SDR=標準動態範圍
非HDR就可以當係SDR
通常MON好大機會會鎖100%亮度
TV就通常唔鎖
因為改亮度會影響EOTF曲線 懶嘅牌子就會鎖死
OLED成本壓到咁低都未叫成熟 又唔似mini led mon咁多bugs
冇27' 4k 144呢
擠牙膏 慢慢出
咁SDR下miniled黑位/對比仲有冇咁大?
oled去晒laptop
SDR黑位都明顯嘅
但灰底都會有光暈

HDR就光位 黑位都有加乘
一樣搵緊細size 靚MON
似乎25吋及以下冇乜型號可揀
冇伏,見到傳下年年尾先出32吋4k oled 高hz panel就買左lg 27gr95qe
2日就送貨開心使用中
點解唔買asus個隻
幾個原因既
第一係價錢7599 vs 8999
第二同埋asus超到上250nits我有啲擔心佢個panel早啲玩完
第三就係asus都係冇燒印保,LG都話可以駁下

用左一個星期其實200nits so far都夠我用
不過題外話去旺角地底間豐澤見到LG檔位部OLED隔離放左堆IPS包括32GQ950你會立即諗都唔諗比錢買oled
asus有heat sink係可以光D

我都有去旺角地底間豐澤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞