[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#105

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
睇梗ASUS VG289Q, 但好似多數mon都係16:9 27’其實28’嗰scale有咩唔同
我估用黎區分panel
28吋4k都係群創panel
建議innocn 27m2v
同面板,mini led分區多一倍,平幾百
但中國牌子、得銀色、少柒

Coolermaster 所有產品都係垃圾
太少用家反映
有咩bugs都未知

利申唔上大陸forum
我由reddit知依隻mon
宜家用左一個星期,無咩投訴
想問下有冇咩4k mon推薦 for ps5同macbook
3000內有冇咩簡
因為見32"以上話 最好用曲mon, 豐澤 AOC 39.5" 曲mon都去到$5000

我係想37"以上 曲 ,不過貴
~~~~~~~~~~~~~~~
1.
想係豐澤買
AOC CU34G2X 34" 21:9 WQHD 曲面 144hz
想問 點解差別咁大?
豐澤$2819
price com $~2500
淘寶 1800 RMB
~~~~~~~~~~~
2.
hktvmall / 飛馬
仲有個 LG - 34 吋 34WP65C-B 21:9 UltraWide™
$2799
有MaxxAudio® 立體聲喇叭 (7Wx2)
方便 懶

如冇太大分別 都係豐澤買aoc算
~~~~~~~~~~~~
MSI B560M Pro-VDH motherboard 查啲網冇講,chatgpt先有

one HDMI 2.0b port, which supports a maximum resolution of 4096x2160 @ 60Hz. It also supports HDCP 2.3, HDR, and 7.1-channel audio output.

one DisplayPort 1.4 port, which supports a maximum resolution of 5120x2880 @ 60Hz. It also supports HDR and 7.1-channel audio output.

sor太多問題
睇片多都係建議買32吋4k mon啦
除非你純睇21:9片
呢d 3440x1440 mon 睇1080p又冇點對點 睇4k又出唔晒
睇片建議番c2
正解
分分鐘連電腦都慳返
電視和手機都登入咗,並且處於同一個wifi網絡,但係sync得唔穩定,不停re-sync,玩到燥
但佢用內顯 仲要max 60hz
其實根本唔洗搵144 mon ?
點解用部電話影個c2會勁光,光過肉眼睇好多
唔係既
行1440p應該可以超過60hz
最後都係買咗LG
樓主係時候開新POST
可能係解碼問題,laptop開jellyfin睇4K片好窒,同一條片係C2播好順,搞到心思思想買山巴,電視內置喇叭真係垃圾級
1.有時都會split view ,文書機+睇片用, 所以都係買電腦mon, 之前兩個mon , 依家一部機方便
唔洗144hz 我copy spec 呢個冇所謂

2.想問去順豐站攞mon, 個mon會唔會有機會出事?
怕blur就用買張n卡用RTX VSR

高bitrate 1080p片其實都唔會太blur

4k愈黎愈普及 冇理由買返1080p mon
今日差d買g8 oled求屌醒
我都有諗 啲色係靚既
推到開新POST
咁貴買2k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞