[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#105

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
pg27aqdm
想問下DELL U2422H同HE
如果我有呢舊野,係咪無需要買HE可以就咁買H?

HE除左個PD之外仲有無其他分別
HE有RJ45,90w usb-c,KVM
唔肯定呢舊野用唔用到
心思思想換依家部 acer x27plus, 但想hdr1000 睇片,又唔想用c2/ QD OLED (not 4k), 係咪得返 acer pro art 同 ezio cg319x?定係等多一年
OLED冇
不過唔緊要有40Hz ~ 240Hz VRR range
thanks
GP27Q 但好似未有行貨
用緊ACER X27?
X27 HDR表現係LCD黎講已經好好 換好D既LCD MON頂多光暈細少少 冇太大升級感
eizo cg319x HDR其實好弱 真正for HDR個部叫CG3145/CG3146

我以前用pro art pa32uc都轉用c2了
c2 hdr 升級感會好大分別? c2 peak brightness 光感低始終到有啲唔同
超大 睇返pa32uc畫質好差
OLED光度低 但有pixel dimming細緻好多
LCD就算有d場景睇唔到光暈 其實都會灰灰地
你買幾錢
好我再諗諗先,c2
C2其實有算法加強畫面明暗對比

但我都期待高亮度OLED
LG UltraGear™ 32GQ950-B 32" 4K Nano IPS 4K 160Hz 1ms G-SYNC® Compatible Gaming Monitor

呢隻如何? 定係買番27 抵玩?
唔洗諗嫁啦 c2冇對手
用緊LG c2 做電腦mon ,平時光度25% , 打機睇片較75%, 已經覺得好光。
有螺絲窿喺機背,因為用原裝stand會遮住左
如果用其他stand,建議買六角柱形加長螺絲,佢原裝個設計係圓形凹入去,費事非原裝stand大過個圓形而頂住左,入唔到螺絲。
加長螺絲規格:M4x10mm柱高
vesa係10cm x 10cm

中央田話要3粒以上(即係至少要4粒)光點死點,先可以換
https://youtu.be/YCefv2L0vmQ

隻LG 27 Oled 算唔算炒咗粉冇得救?
新手一問 2k睇Netflix玩自己
原因係2k睇1080P片會blur?
Oled加霧面已經無得救
如果最貴plan 係2k Mon 新片多數都支援到2K 或者4K , 27吋2K Mon 絕對夠清

但用得最貴既plan, 一定係4K電視睇最靚, 仲要支援埋Dolby vision, 個人認為電腦上睇現時最靚係最新MacBook pro 塊Mon
法奧話 GP27U 要等到6月中
有冇其他4K 推薦? 最好27吋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞