[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#105

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
有無人知點解XL2546K個mon顯示啲字體會模左
隻mon用左2-3年 無啦啦早兩日突然啲字變模糊左
後面好似有幾百條好淺好淺既黑條咁
我轉HDMI狀態都係咁
唔影響hz 我雙mon 另一隻mon無事
所以都肯定係呢個mon唔知咩事
有無人知點解決
分區太少 冇咩分別
最大別咪黑色背光移動cursor有光柱
Mini led背光mon 576分區以上直接秒殺27gp95r 16分區
澳洲冇新版 得gp950
如果揀呢個mon可能要5月底 eta係5月24
gp950後面有把rgb燈比你玩同多把fans
其他同新版差唔多,反應時間仲快過新版
但佢有4個反應時間
應該同gp950一樣,急速係唔用得
用緊RTX 3060, 平時會打PS5 同黎緊打D4, 有無邊隻MON 抵玩,
用得盡張卡就算
原來mini led有576咁多
16分區不如唔好整
576算少
高階mini led有千幾二千
16區純粹整黎拎個HDR600認證
想問一下 我用neo g8
我用緊dp 1.4 其實係咪要轉用hdmi 2.1 我先可以行盡4k 240hz
兩個都可以行4k 240
不過hdmi2.1頻寬大d 可能好d 可以開埋12bit(12bit應該冇咩用)
好 唔該哂
暫時呢隻d人講一開local dimming就好多bugs 但唔開又好似無理由揀佢
firmware 1.31 基本ok
放二手mon通常打幾多折, 有個u2723qe用左1年到想放
但係冇4k
我好少用暖50 6500k
覺得太黃
通常用0
無咁倦
之前有另一位Ching提過KTC m27p20 pro
如果gp27u無貨要等,請問建唔建議用呢部代替?
thx
自己諗
明白
其實mon咁細
佢多局部調光會有幫助?
我見c2 有成5xxx都睇睇下依家分別都唔大
有幫助
有local dimming對比度會高D 黑色可以黑D 漏光少D
但唔係pixel level 所以有光暈

c2 係OLED=829萬pixel dimming
我宜家用緊3070ti + Msi Mag274qrf-qd, 諗緊想上4k oled(冇位擺c2), 宜家最好係得gp27u, 大家建唔建議宜家升級?定再等oled 4k
32吋4k高hz oled要等多1年幾
我想等27 oled 宜家用緊個隻Msi Mag274qrf-qd 同cooler master隻gp27u唔知分別大唔大,因為宜家個隻有quantum dot都幾靚心大心細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞