[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#105

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
係 一模一樣
係差軟件
依家$2500或樓下Budget (當然越平越好)最靚嘅27吋QHD 165Hz螢幕係咪得翻Gigabyte M27Q P啦?
再睇睇好似INNOCN 27M2V屌打GP27U
1152分區ips、4k 160 hz重要平幾百
不過個樣好柒
睇非native 4k片其實應該開番
adjust sharpness - 10
super resolution - low
smooth gradation - low

好多人教唔好開都係以睇native 4k source既角度去講

對睇片黎講
個人覺得電視同電腦mon最大既分別就係upscaling同24p true cinema mode
nvidia新果個rtx video super resolution其實都係做緊類似既野
而電視upscaling做得最好應該係sony
當年粒x reality直頭救番sony tv部門
睇左好耐POST都未落倒決定
1. LG C2 42
2. INNOCN 27M2V
3. 等6月GP27U
4. 繼續等到有32 4K144 OLED
去腦場買住隻三星G7 用住先, 我見佢仲平過GP27U
佢明顯想要4k,推薦g7做咩
真係直上C2最好
我入左27GP95R都日日諗上C2
師兄你啱,我係想要4K,不過係睇到而家都未定到
c2啦
我已經爽咗一年
有得c2梗係c2 另外2部miniled又唔係話好出色
32 oled又最快下年先有 一出又會貴 等降價隨時去到2025
諗住27GP95R/PG27AQDM頂到出 32oled
仲要係下年q3先出panel
到有mon上市都2024q4-2025q1
sorry, 我想講三星新出嗰隻Odyssey neo g7, mini led 4K 黎
今晚返去試下先
依隻聽講光到痴線
睇過實物真係黑位夠黑光位好光
如果睇開字多應該幾辛苦
貴之餘重要排炒價隊,可能重要擔心良率保養問題,所以我先決定60cm視距都照上C2,真係唔掂就搬出廳當電視用
邊到有得睇
上次係2000fun見到
旺角腦場應該有得睇
miniled除非做到apple級數
我先考慮會買
60cm
我開頭都覺得好笑,但係用落冇大問題,電腦文書時調暗,打機用手掣可以瞓係床,視距遠咗可調返光啲,睇片一樣,不過要用鍵盤打機就冇位放,但我好少玩鍵盤遊戲
60cm C2黎講
如果完全唔上網+ 對彩邊字冇feel + 唔怕無得用monitor arm + 間房冇強光
都用得既 知道compromise 咗咩 就得
唔好連登講咩 就揀咩
就算爆budget 都冇完美mon
太近會睇唔到full screen
好似睇電視咁好怪
不過你打機可以坐遠D ok既
其實c2文字冇乜彩邊 太近只會起粒

60cm上網 唔開full screen就可以

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞