[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#105

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
舊post資訊太舊 唔copy了
https://www.lg.com/hk/monitor/lg-27gp95r-b#pdp_spec
連接性
HDMI 支援(2組, HDMI 2.1)
HDMI (最高解像度, Hz) 3840 x 2160@120Hz

DP 版本 1.4
DP (最高解像度, Hz) 3840 x 2160 10bit @ 95Hz,
3840 x 2160 8bit @ 120Hz (DSC Off),
3840 x 2160 10bit @ 144Hz (DSC On)
3840 x 2160 10bit @ 160Hz (O/C, DSC On)

我就係見到官方講先有疑問
上網睇規格明明HDMI 2.1可以上到4k 144
岩岩研究緊lg c2點set
得出結論係標準mode-清晰度0-白平衡色溫暖50係最好
6500k色,同電腦一樣,打機隻眼會無咁倦
gamma轉bt 1886

sdr同gaming都係咁set

不過我唔知oled motion有咩用
睇manual

咁如果冇諗住OC到165hz
淨係144hz就用hdmi比較好?
是的
但應該分別不大
LG 32GQ950-B $7699買唔買得過?定係都係太貴?
太貴
雖一好處係有atw 幾乎冇ips glow
咁有冇咩4k 144hz mon推介
玩3a大作多 想要32吋
g3223q
Dell online chat offer
等c3定直接買C2
c3睇人物膚色靚d
在意呢d細節就等c3 不過會貴d
有閒錢就c3
27吋 4k 144
LG 27GP95R-B 呢部掂唔掂?
係腦埸望過下幾吸引
建議揀GP27U
有mini led背光對比度高好多
32 寸4k 應該買邊隻?
我睇緊Samsung M7
但係無曲面 唔知有無分別
需求:打下civilisation flight sim 等等,唔使高hz
大家會揀2k 120hz 定 4k 60hz? for ps5
ps5好似無2k
咁多位Ching,而家想砌部新機4070ti,想用2k 144,見到舊po推薦Gigabyte G27Q,而家仲買唔買得過?
上年更新左support 2k
而家 G27Q 法奧做特價$2190 ,求指教
有悠2保已經贏晒,不過msi隻2k144 qd mon賣緊2499
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞