[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#105

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
我知點解了
ACER MON HDR要喺Windows開完HDR 再要手動喺MON到HDR
係ACER咁反智
用過咁多HDR MON真係未見過唔識自動開HDR mode
faroll or centralfield
呢家基本上冇包0死

Compumark好似包0光死
唔知佢點處理d死點mon
我想問 視距90~100 應該揀1個32"mon
定 1個27" + 1個副mon(垂直放) 會好啲
純粹我打機打打下會寒背 痴近左個mon

1)4K MSI Optix MPG321UR-QD

2)msi mag281urf + 求其1個可垂直掛牆22/24"mon

因為我除左打機 就係做毒撚睇動畫多
動畫目前都仲係1080
如果32" 睇1080p動畫 會唔會柒到唔想睇
係實體鋪 睇display 永遠用啲靚4k片做display 比較唔到1080p播放係點

另外
32吋就唔買副mon
除左win + left key 外
有冇得畫面分割
例如左邊3/4位置係game display
右邊1/4 show chrome 攻略/動畫咁
岩岩換張新卡 先發現個芒得60hz
想玩120fps
要144hz就夠 price搵到呢幾款
MSI 27吋 Optix G271 eSports 電競顯示器 $1250
AOC 27吋 電競顯示器 G2790VXA $1299
AOC 27吋 電競顯示器 27G2 $1399
有無邊部好啲
90-100 直接買C2
c2買唔起
32吋要搵6千頭 都超筆直
不過心雄一炮過 幾年唔換咁解
32吋冇mini led 6千已經偏貴(7千幾有mini led or OLED)
係有量子點同原生10bit
但冇mini led都唔係好發光到
因為多數要HDR content先用得著

除非你要做埋美術創作
更正:發光>發揮
唔洗做創作
純粹打機 4k 144 同睇動畫

實體睇 32"打機畫面好靚
但唔知用黎睇低resolution 既片會點

利申
宜家用緊舊世代fhd 24吋mon only
通痛都係對比度低同黑位差

睇1080p片都係用n卡整數縮放 or RTX VSR
前者要RTX20 or newer
後者要RTX30 or newer
睇你講到咁其實都budget緊
打機更加唔會推到上4k
睇開d動畫又1080p
mini led既HDR根本算係半呃錢

其實以你個需求根本無需要買4k
買2隻1080p mon咪得
個人使用感受就算21:9mon都係唔夠分開2隻mon好用
一橫一直好好用
橫用黎睇片 直用黎睇字睇漫畫
同埋如果你一邊上網一邊睇片,一隻大mon就會對唔正
2隻mon你可以自己較各自唔同角度可以set到2隻都正面對住自己既最佳觀賞效果

Samsung Odyssey G4
有25"/27"
1080P 240HZ
齊G-Sync / FreeSync Premium
本身個支架已經可以轉90度
@廿凜

想請問C2 左右邊位偏綠(反射左牆壁顏色?) 定OLED可視角度問題? 正面望又冇問題
因為黎緊會砌4070ti
所以會換埋mon
當然budget 係有限
本身prefer 買msi mag281urf 都預用4k 144
4k 144本身唔多選擇
大路都係3800~4600依個range
睇你鐘意咩面牌/牌子就得
我就覺得依家miniled係半成品
好似耳機調音調到好極端啦
第一眼係好sharp
望真D光到一達達色又冇咁自然
可視角問題 有少少瑕疵
動畫用RTX VSA/madvr 增強去4k 其實好爽
半成品都靚過edge lit好多
不過我會揀OLED咁解
miniled對比好過edge lit
色彩方面唔覺
我覺得可以參考依家SSD個走勢
支那廠做到同樣技術賣出街個價又做爛巿
就迫到其他大廠跌價競爭
不過mon 好易睇到質素差別
你睇暗位
Edge lit 灰好多
想問網上買Mon有冇伏?
法奧如何?
灰係對比問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞