[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#105

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
有冇人睇過新嘅asus xg27aqmr搵咗好都搵唔到review, 見佢2k 300hz 仲有mbr 都係$6000左右
定係都係直接上pg27aqn但係又覺得平時玩唔會feel到塊panel有咩分別
27" 4K 用黎睇片有咩好推介? 本身已經有個2k 144 所以想買個好色水moon
27E1N8900
純正RGB OLED
我都想知

預設好似係當電視關閉時操作一次

YouTube見到,用咁大個mon
除非LG 啲嘢真係跳水,平同level 既嘢好多先會考慮佢

但當佢跳水價,又會驚佢係咪有啲咩大缺陷,都係嗰句,LG 從來冇比過信心我,不過都係我問題
最後決定砌4090,想換埋個4k mon,大家係咪推薦GP27U? 仲有冇其他?
請問以下邊個mon會比較好?
會用laptop rtx 4090打機,主要打賽車,FPS games
心目中想要27寸,4k,144hz或以上,mon有內置功能,出到FPS game準星。DP1.4; HDMI 2.1。budget 最好$5k內
暫時追post發現主要有:
GP27U,有mini led,要等貨到同最貴
27GP95R-B,nano IPS,但因為I/O ports會俾支wall mount stand阻住,所以最後先考慮
三星 odyssey G7,vg28uql1a,好似用相同panel
另外,發現到
Benq EX2710U,水貨暫時最平,寫左support free sync,但無寫support G-sync。唔知呢隻好唔好
唔該各位Ching
因為我去舖頭睇32寸mon 以我張枱大細 32寸會好有壓迫感 長時間用電腦會唔舒服 所以要睇下27寸 4k 144hz

不過睇review 係推介m28u 同27gp950
而家睇緊mag281urf
當然gp27u最好
有mini led唔同層次
除非好介意係KTC貼牌
暫時冇
其他冇mini led又唔係咁抵玩
澳洲有冇cooler master 隻gp 27U 呀,呢隻最抵屌,有個陽春既mini led同最光係佢
澳洲有冇cooler master 隻gp 27U 呀,呢隻最抵屌,有個陽春既mini led同最光係佢
係咪如果休閒、打機的話,27寸最好GP27U?
唔該Ching,咁我決定買gp27u
好多都冇貨
見到有得pre-order 大概$1300aud

我見review 話呢個Mon多bugs
岩岩試左,係成功
佢自動開
即係我之前果套係無hdr
呢3隻我都會推介返gp950或者新版gp95r
如果主力都係打槍game,信我27吋基本上係最完美
如果主力睇戲,睇片上32吋比較好
當然最好就係42lg c2或者等c3
但我就唔會用c2去打fps 長期隻眼都因為倦而出事
熄藍光又會黃到咩咁,直接就6500k色算
之後都係習慣既問題
我都唔明
佢一時會自動關機check
一時又唔會
有出部firmware fix bugs
見依嫁出左幾款21:9 34 oled 曲mon spec好似幾勁
電腦 有駁緊lg c1 48同一隻大陸miniled mon
值唔值換走隻大陸mon

我睇到我部27gp95r有呢個選項
其實局部調光即係咩?
其實佢有16個分區local dimming
咁同無無咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞