試當真(暫名)[認真試下.試下認真] (72) 修仔之國的朱栖 Kevin In Neoland

1001 回覆
57 Like 74 Dislike
個投票會唔會太複雜
真心話台開始未
佢應該熟左會好HIGH
開鳥開鳥
JM9其實?
借個台食女室友
一個人比覺得好理性嘅人,
會做啲咁唔理性嘅嘢
瞞老婆偷食及
瞞著人哋係單身
佢完全唔講自己玩驚感受 係咪唔記得自己玩過
有但好少

講冇乜用過個對講機
算 但係都好彩依家爆
唔係試玩毛都幾大獲
會唔會係怕影響都同其他單位嘅合作,等試玩毛出左街先爆?
真係嘅話都會唔影響太多我估,不過比起電視藝人,網紅同觀眾距離更近,私德有問題禍害更大,真係億萬個小心
唔怪得兩集都冇上謝票場
啊慈相反講自己玩驚嗰時嘅嘢多過真係做主持
吳肇軒而家終於明點解鹽縮已讀不回啦
屌 依家makes sense
鹽叔雖然有唔岩,但睇到個公海post啲言論
啲仆街仔一有機會,就可以冇啦啦放大曬黎講,荼毒室幾唔好幾差,一早就已經睇唔順眼果啲言論,成班人係到帶風向,本身做得幾好都冇用
香港人太多戾氣
同埋經常用道德高地黎撻你
但事實係佢地都無乜幾高道德
偷食喺普世價值都一定係唔啱㗎喇,就算佢有乜嘢難言之隱,都係唔啱。所以冇乜嘢討論空間。

反而不如討論吓,點解佢哋犯咗道德問題,被對待嘅方式係要嚴苛過對普通人?或者對佢哋把尺係咪有別於對其他人?因為佢哋為人師表、教授有關道德嘅科目?

第二個問題,私德有問題嘅人,仲有冇資格教人道德?(某程度上佢哋只係教人地認識道德)。我嘗試講一個例子,唔知有冇bug,各位俾下意見,就係未攞過選美獎項嘅人,或者唔係社會上被公認為靚嘅人,有冇資格做選美比賽嘅評判?

定係冇得分有冇資格?只不過說服力唔夠強啫,冇話唔做得嘅?
咁關阿MI咩事
女室友又唔係佢,拖落水做乜春
我諗第二個問題,傳統對於道德教育嘅睇法就係言行身教,基本上私德有問題嘅人說服力一定不及私德冇問題嘅人,不過說服力可以用其他方法加強。

不過香港嘅現實情況,教育道德主要係當佢作為知識或者資訊咁去理解道德規範,好似1+1等於2咁,根本唔需要理教嘅人有冇私德。
相對外國唔少係會將私德同個個既專業分開評價。
不過香港近年有當一有影響力既人出現都受唔同程度評擊,唔比任何人可以上到神枱。
你望下sunny 去左邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞