買電視機 / 換電視機 集中討論區 (137)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
果邊S95B先出左1個月,我諗有排

另外價錢唔靚仔
上網見到25000咁上下有貨 有啲心動
巴打外國住?
係咪調轉左次序?
對,不過盛澤唔會入

睇唔到電視台
電壓
搭飛機昂貴
係呀 日本住緊 見到有個網全新都係410000yen到 唔知點解平百貨公司200000yen仲要係新嘅
我見你講有機EL就知係日本住
住日本梗係買Toshiba
依家日本嘅Toshiba 係咪海信代工?
想問下S95B 同C2 同A95k 點取捨
55吋,以前一向用開LG但看機S95B 都ok

電話用開Samsung 唔知有無分別

AV生命見S95B行都係12k左右,買990b sound bar 都係8xxx

主要煲劇,間唔中PS5
你咁講好貼切

頭先睇咗,就係深灰 vs 黑咁,主觀感覺係 "just noticeable", 喺有兩間鋪嘅燈光都唔算暗嘅情況下都ok

另外個 sales 話佢包埋個 bravia cam 可以自動調節電視光度,唔知實際效果係點呢

順帶少少報告,唔知啲機係咩 setting 情況下side-by-side comparison,a95k 嘅顏色的確比其他oled (sony/lg/samsung) 更上一層樓 (唔係擺埋一齊比較就冇咁覺眼)

Oled 完勝 lcd 亦唔駛多講
唔係setting,而係QDOLED係真係純正嘅紅藍綠色光綫,同任何其他發光原理嘅OLED完全唔同
對,東芝日本世一
65吋 Sony KD-65X85K / samsung 65q70b
邊一部可取啲
No, 純正日本血統
巴打 啱啱睇左Samsung 55s95b比佢嚇一嚇 如果同55a80j差唔多價位都係行貨 係咪一個好升級….?

我信仰未建立就比人打低左…
S95B主要缺點係唔支援DV, 不過配Q990B可以用Wifi Dolby Atmos同埋Q Symphony功能

A95K就咩都支援
咁就掂喎
畫面沒有大分別,同級別機黎
什麼方面嚇一跳
S95B係QD OLED

如果有信仰可以考慮Sony 55A95K, 一樣係QD OLED
因為同時間做對比
見到啲光位s95b無咁散光
啲畫面立體啲
都唔出口
但價錢差很遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞