買電視機 / 換電視機 集中討論區 (137)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
你有用LG 咩
有信仰唔建議轉牌子。
GOOGLE有野彈
Panasonic UK 4K LED
得返TCL OEM

MX650B
4k60/3HDMI/eARC/DV/DA/Android 11

但LX650B都係㗎啦
你叫佢裝VPN俾你睇吓
我建議等MX800,因為馬拉後出嗰部LX800有eARC,就算TCL OEM LX650都有eARC
佢應該ARC都夠用
😯又學到野
其實TH 我個價錢係樓主講果兩部中間
咁樓主講果兩部都有eARC
一分錢一分貨應該都係三星果部配置好啲
睇黎panasonic 行 android 果堆全部都可以唔使考慮
啱啱度完好似放到55 吋
心郁郁又想買盛澤q70b🫠
你需要用SOUNDBAR嗎?
咁Q70B又唔同級別了, 同SONY X85K同級
量度清楚~
兩部完全唔同技術喎,點會係信仰唔信仰咁簡單?

A95K係QDOLED,損耗比WOLED慢好多,而且有WOLED冇嘅純色紅綠藍光,三種色衰退係同步所以唔會有偏色情況

G2係WOLED,光度贏好多不過唔係純色紅綠藍,紅色會最快打柴變色,三種色衰退有明顯差距

兩者都有散熱器,壽命比同面板長一截
其實如果唔計畫質只計mon壽命,led係唔係比oled長d同埋唔會燒印,因為有朋友用lg oled 3-4年已經見到有印,我自己部普通samsung led用左8-9年都乜印都冇,大家都係一般睇下電視,定係早期oled質素係差d??
A95K得100Hz係唔係會同120Hz嗰啲電視爭咁啲?好似有少少到喉唔到肺,想用嚟打PS5同睇電影
sony 100hz係PAL制式,等於NTSC 120hz
我見全部都唔完美

電腦用一定係LG
零件唔壞咪係囉
頂端畫質3-4年同LCD 8-9年分別
使用習慣同睇咩野都有影響
一般睇電視台係唔需要OLED
LED電視只是LCD液晶體電視黎
只是PAL制式同NTSC制式分別,A95K係可以行120hz
自己問Sony, 唔同時期有分別

加完2年同買新差不多
我個個話完敗
如果係英國,真係,睇怕TCL已經接收咗間廠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞