買電視機 / 換電視機 集中討論區 (137)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
幾百囉可能
你試左先啦,呢部東芝個喇叭應該幾好
唔出奇,不過未必會加價
買咗lg b2 用hdmi earc 駁s517 ,睇Netflix 如果擇5.1聲就會人聲細,如果唔揀5.1又正常番。巴打們,咁係咪正常?定我set錯野?
聲音>>進階設定>>數碼聲音輸出>>自動/通過
聲音>>進階設定>>eARC支援>>開
Step巴 想問依家43吋樓下oled係咪得lg揀
LG 42" OLED TV C2 OLED42C2PCA 行貨
$83XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限, 黑位純黑, 可視角極好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC
7. α9 GEN5 影像處理器
8. 光度700nits
9. 2聲道喇叭, 共20W輸出

Sony XR-42A90K 行貨
$104XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限, 黑位純黑, 可視角極好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
9. 2聲道喇叭, 共20W輸出, 1個5W低音喇叭

LG 42" OLED FLEX TV 42LX3QPCA 行貨
$249XX
1. 120hz 廣色域 OLED EVO PANEL, 對比度無限, 黑位純黑, 可視角極好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC
7. α9 GEN5 影像處理器
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出
10. 防反光
11. 柔性顯示屏
12. 802.11ax WiFi 6
都已經咁set 了,可能唯有唔擇5.1
邊有人有5.1唔開
SOUNDBAR REMOTE
Dialog enhancer 開大佢
呢個work 喎,㩒左high 之後,真係人聲大聲左
有5.1就開5.1, 唔好浪費支BAR
我初頭以為支bar 係3.1.2,所以揀5.1會搞到人聲細
現在OK就好~
巴打 又係我
新電視配990b 完全新世界
不過我想問點解我開電視就知動開埋ps4
有無得唔自動開
PS4關HDMI CEC
原來係我自己無Google
我無諗過原來係ps4到set
Thx 巴打
電視其實都可以關,不過關左會影響埋Soundbar唔識自動開,同埋唔可以用電視remote控制soundbar音量
咁當然唔好搞到soundbar
不過我電視仲有個問題,會揀揀下YouTube 片就上唔到網 我要重新on/off 電視wifi 先繼續上到網 ,很古怪
我覺得似router 問題
Router呢D要你自己搞
諗住遲下換個新睇下有無尼個問題
想問下Sony電視用Sony wireless headphones, earbuds 有冇加乘?
同樣,Samsung有冇?
你試吓駁網線有冇問題先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞