買電視機 / 換電視機 集中討論區 (137)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
熄燈睇咪唔影響對比度,一有環境光就已經睇落明顯對比度急降

反而字幕問題就好少事
唔止上下黑邊,係一有黑位唔發光就覺
知唔知新機改善左幾多?
我都好想知,未搵到review
幾時出新機
開始減價未
一早講左唔會大減價
5月左右出新機
要買舊款4月好去買
減小小都好
個個月都會減幾百, 睇型號
想買 lg B2 55 但個櫃唔夠位,有冇lg50 介紹,定50 既話買sony 會好d
budget
平時睇咩野多?
48寸OLED 可以考慮,如果LCD 都可以的話,Samsung QN90b 有50寸,LG 嘅50寸LCD 都伏味濃
50既話 budget 10000 ~ 12500
即係下下都要熄燈先冇呢個問題?
48吋OLED 都係1萬左右, 有sony a90k同LG c2
個人感覺, 係showroom 睇, 射燈冇直射都唔太覺發灰
強光(太陽光同射燈)直射下一定有明顯影響
但普通家用燈應該唔太大影響
再補充埋, 自己去睇就最清楚自己發唔發現到, 接唔接受到
個個人感受唔同
畢竟有人2米都睇到0.0372cm 既顏色像素對唔齊, 然後吹到嚴重缺憾咁
謝指教

好多時睇戲會熄客廳燈但 keep 格離飯廳燈開住

用咗咁耐oled, 慣咗黑位真係全黑,諗緊換A95k 但就係擔心結果反而因為黑位變咗 downgrade 咁
明白當然要親眼自己睇去決定

不過鋪頭燈光好唔同又或者會難judge
自己去睇下最清楚,最好睇多幾間
搵個最接近屋企情況既鋪頭確認一下
同埋直係要講woled都可能因為用玻璃面反射倒影la,咪又係一堆人用唔介意
你睇A95K,黑位係4邊既話會睇到個電視外框,好易比較到
https://youtu.be/ZBUk61bqfrU

就咁睇條片 95l 強光黑色發灰問題仲係存在
睇demo,電視台,YouTube 呢啲full screen影像就好好多。睇戲多既強烈建議落舖頭睇下個效果先。
想問用lg oled tv 嘅各位
dolby vision 嘅模式應該揀邊個最好
用緊A2
要成個月咁耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞