買電視機 / 換電視機 集中討論區 (137)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
影像晶片, 演算法不是咁易整出黎
15 16 緊65吋定55吋

65吋睇中SONY X95K
55吋就可以升級A95K

筆直 $20,000上下

新屋未裝修完,個廳闊度2.6米,部電視諗住掛牆,擺埋梳化, 65吋係咪太大?
我諗計埋個人坐落去,直線距離大概兩米左右
2米可以55吋,想大可以65吋

巴打平時睇咩野多?用途?
2米睇65吋剛剛好
喺現場睇過, 55吋又覺得太細,但65吋望耐咗又有少少攰。

一般都係睇吓Netflix,打吓機咁樣

其實Mini LED 同OLED差幾遠,A95K睇過佢啲色的確好出。

但65啲A95K又有啲out 筆
65吋你睇3日左右就習慣,到時你會覺得細

Mini LED電視只是LCD液晶體電視黎,只是轉左Mini LED做背光燈,有更細緻既分區控光功能,不過點控光都會有光暈,比唔上OLED

OLED有無限∞對比度, 黑位純黑0漏光, 色域廣闊, 可視角最好, 任何角度睇都靚, 0殘影, 最快畫面反應, 最強立體感, 沒有光暈問題, 高動態清晰度(比LCD高一倍左右)

一係儲多D錢
想請教下放床尾掛牆距離大約1.5米買幾吋好?
同埋買咩款好?大約預6k左右
點解我見sony 55x85k 個價仲平過43 50既x85k既?
冇得解

想大咪55吋
放唔落 如果43有冇推薦🙇‍♂️🙇‍♂️
Sony KD-43X85K 行貨
$55XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度550nits
LG and Sony TVs implement the small compensation cycle differently. They both run it after four hours of total use once the TV is in standby mode, but while LG TVs run the cycle immediately after putting the TV into standby mode, Sony TVs only do so once the TV has been in standby mode for another four hours. This difference means that for the duration of this test, LG TVs will run 21 small compensation cycles per week, while Sony TVs will only run 3. It seems this difference in compensation cycle could explain why we're seeing more image retention, and now burn-in, on the Sony TVs than we are on the LGs.

黎緊準備買電視, 睇完真係有d 擔心
請教下 係咪就轉款? 啲價錢仲會唔會再減?
LG好謹慎
要平4月中至尾差不多了

5-6月轉款
A95K都唔係OLED咁簡單,佢係QDOLED嚟,紅綠藍色係純光,同真實光源相同,所以靚過其他OLED係應分
擔心就唔好買任何OLED,認真
最主要係睇你平時睇咩野多同用途
OLED暫時係最高畫質, 係MICRO LED未普及之前
microLED冇得修理,下下要換面板,到時實更多不滿
X95j果張咩事
S95b的印慘不忍睹
我睇番之前條片, 好似可以更換模塊黎維修
X95J???
我之前夠講係modular啦,又唔見你信?係都要睇埋啲片你先信

一塊嗰啲幾多錢你又知唔知啊?到時啲人覺得換塊咁細嘅嘢要咁貴值唔值你覺得佢哋會點?

死點兩粒不過喺兩塊唔同module咪要換兩塊囉,又等於幾多部55A95K你又知唔知?
咁惡既, 我有話唔信咩?
謝謝 因為啲sales話四月就轉款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞