買電視機 / 換電視機 集中討論區 (137)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
J定K
而家要睇趕唔趕得切買90J
無晒J就要焗上OLED
今日去落左訂買QN90B,要等一個月

多謝step 巴多次解答
you are welcome
睇成點
samsung 畫面感覺上味精都幾利害,不過唔要oled 情況下其實我都冇咩選擇
只是因為用左標準mode

你日後用電影mode就會完全唔同,色準好多
標準mode隻隻牌子都味精,只是多與少分別
我以為你會選QN85B

不過QN90B更好
舊電視50吋,65吋到埗後應該會好大對比

盛澤部QN85B demo就係65吋
見差二千蚊有防反光,買貴啲算
另外QN系列可以用電話幫忙用鏡頭去自動較正顏色,裝個app就可以,你日後有時間可以試

我試玩過
呢樣都係高階機先有
職員話係泰國貨同講左啲technical 唔知咩,其實我都揀定同聽唔明,去到俾錢留左幾分鐘就走人了
唔緊要,日後唔識再問
如果平時睇YouTube同各大串流平台,有ps5,遲啲想加埋soundbar ,55x85k係咪唔係好選擇?
自己移左民第一次買電視 想問4k液晶同有機EL如果多數睇youtube/netflix/switch係咪冇咩分別
Sony同samsung有冇話邊個好啲
利申budget唔高 考慮緊55定係65
普通啦,唔差,唔算特別
LCD同OLED梗係有大分別
OLED面板特性: 無限∞對比度, 黑位純黑0漏光, 色域廣闊, 可視角最好, 任何角度睇都靚, 0殘影, 最快畫面反應, 最強立體感, 沒有光暈問題, 高動態清晰度(比LCD高一倍左右)

不過你budget有限

買咩尺寸主要睇電視距離坐位幾遠,唔係睇budget
兩者功能冇可能差唔多,連面板都唔同,A95K用嘅QDOLED係市面惟一有純色紅綠藍光源嘅電視,而且顏色唔會除損耗偏差
AV生命買左,8500送兩千超市
X90k 有冇其他代用腳架款? 想買果條soundbar岩岩長咗5cm放唔到🙈,個電視櫃又唔夠深放後d部電視
考慮緊不如加少少上55x90k係咪會好好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞