買電視機 / 換電視機 集中討論區 (137)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
之前喺呢度問過X80K定係Q80B
我最後揀咗Q80B
因為包埋掛牆架

想問電視要點樣set
係咪跟返前面po就可以?
50Q80B?
係呀 唔記得咗講尺寸
閹割機黎,我應該冇推喎
可以
我記得你有講過
但當時得呢兩款揀
又做緊優惠
ENJOY~
係光好多既, 又有分區控光
各位巴打,記得買電視要眼看為實,盡量用同一個mode去睇,最好用電影模式 / FILMMAKER MODE 去比較,相對色準好多

頭POST :
#4 - #18 各大牌子行貨
#19 SONY 外國水貨
#20 SONY 大陸水貨
#21 LG 水貨
#22 SAMSUNG 水貨

==================================
購買行貨電視大鋪我推薦 AVLIFE
購買行貨電視細鋪我推薦 AVOUTLET, HDLIFE, 偉明

購買水貨電視我推薦 盛..澤
水貨電視提供1年保養, 之後只收車費同零件費
水貨LG OLED PANEL有3年原廠保, 有問題可以返廠換
==================================

以下一部份水貨電視減價, 有興趣就自己行動

Samsung 55Q70B 水貨
49XX
Samsung 65Q70B 水貨
76XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
4. Quantum 4K 影像處理器
5. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
6. 支援Q-SYMPHONY
7. 光度550nits

Samsung 55QN85B 水貨 (576個分區控光)
7XXX
Samsung 65QN85B 水貨 (720個分區控光)
10XXX
Samsung 75QN85B 水貨 (1000個分區控光)
15XXX
Samsung 85QN85B 水貨 (1210個分區控光)
23XXX
1. 120hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度高(80000:1), 黑位相對黑, 可視角好
2. 直下式MINI LED背光分區控制LED光暗, 令黑位更黑. 提昇對比度
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. NEO Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
8. 有2.2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度1100nits

=================================

LG 55" OLED TV B2 水貨
84XX
LG 65" OLED TV B2 水貨
127XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC, HDMI 2.0x2
7. α7 GEN5 影像處理器
8. 光度630nits, 最高720nits
9. 2.0聲道喇叭, 共20W輸出

=================================

LG 55" OLED TV C2 水貨
96XX
LG 65" OLED TV C2 水貨
149XX
LG 77" OLED TV C2 水貨
25XXX
LG 83" OLED TV C2 水貨
39XXX
1. 120hz 廣色域 OLED EVO PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC
7. α9 GEN5 影像處理器
8. 光度850nits
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出
以前買過部,會自動開機
恭喜巴打~
SOUNDBAR呢
盛澤有Q990B可以試聽
都係AVLIFE掛
或者AVOUTLET
SOUNDBAR冇咩贈品, 價錢都差不多
you are welcome~
Step巴,想請教下你,黎緊屋企放電視嘅牆只有106cm闊,最盡應該都係放到48吋,睇電視嘅牆同牆距離大約有233cm,48吋會唔會太大或者其實係唔夠大
我同屋企人平時咩都會睇但唔打機,咁如果48吋黎講係咪a90k最推薦?呢部機有無啲咩缺點?同埋我放電視個位側邊係窗,但係唔會比太陽射到,對OLED應該唔會有影響?
另外有無需要加條soundbar? 齋電視機嘅聲係咪好廢?
1.7米已需要55吋, 計埋sofa當你2米, 不過唔夠位只有妥協

106cm闊買48吋都有D勉強,你可能要量度清楚

A90K無什麼明顯缺點

冇太陽照到就冇大問題

聲音睇你要求,睇戲就一定冇咩效果,睇電視睇Youtube可以
唔該你先,原來要咁大

我見a90k闊1069mm,我估放呢個位置凸小小應該都可以掛
Soundbar 我見你通常都會介紹q700b,可惜我果度唔夠闊,咁差唔多質素嘅話仲有無其他推薦?
Denon S517

Samsung Q600B
可唔可以輕輕介紹一下兩條有咩分別
S517基本高一級, 同Q700B差不多水平, 有向上反射喇叭應付DOLBY ATMOS需要, 又有獨立SUBWOOFER

Q600B就低一級, 佢個向上反射喇叭比較細, 雖然都可以對應DOLBY ATMOS, 不過效果相對弱, 佢都有獨立SUBWOOFER

如果要低音更好, DENON會比較合適
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞