買電視機 / 換電視機 集中討論區 (137)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
見百記部 43X81K 今個月落左價,仲平過細鋪,入左部比兩老屋企用。預定今日下午送貨及安裝,結果中午十二點前攪掂埋安裝,對比舊年兇宅網上訂部 X90J,送完貨就無影,要自己打去約裝機,果然有鋪頭 sales 跟張單會好多多。

部機雖然入門級,但操作同 X90J 一樣順,整體幾好,個搖控器係簡約版無數字鍵,用番成十年前部 32 吋 Sony 機既遙控器都 ok,有數字禁,而家睇 YouTube 緊要過睇電視,兩老好滿意。今個月唔入,驚下個月消費券一出會無貨。

BTW,終於親身 confirm 左 Sony 電視機插 soundbar,81台會 default 變左音軌3,唔接 soundbar 就每次開機都係音軌1,算係解開左好多年既迷思。
今日睇咗《鈴芽之旅》,發現原來而家啲電影可以完全唔使理個故仔,係咁塞啲寓意啊暗喻啊象徵啊,連頭尾都砌唔啱嘅
今日搵左師傅黎裝掛牆
但師傅話牆入面可能有電線,個位未必可以鑽牆,個原裝wallmount 未必裝到

而家企左係度唔知點check

如果真係有線係咪要買d 非原裝可活動wallmount 先做到兜過電線位

求救
兩款當然65X95K好,睇型號都知道

巴打平時睇咩多?

得既話上65A80K更好

Soundbar呢D完全睇budget同要求同空間
今日諗住去買電視,之前做過下功課後心水啱spec嘅選擇有c2同a95k

食完嘢經過間百記就上去睇下demo,諗住如果c2 woled個畫質都可以喎,咁就可落盛澤買水,9600又比a95k慳返幾千,但睇完後覺得比較a95k 真係差好遠吓,a95k立體好多,同老婆都覺得c2可以pass..

但問題嚟了,間百記兩部65同55吋a95k都有好誇張嘅燒印,直頭可以睇到之前播條片啲字,我仲借啲易問:係咪你哋搞到兩部機都有問題呀,聽聞push人買其他機你哋收佣多啲喎⋯

跟住個sales開埋部s95b睇,幾部機都開同一段片比較,我老婆覺得比較sony,s95b都好立體,同埋顏色上長期用似乎sony睇耐會比較攰,咁個sale就再落嘴頭話三叔個qd panel比信仰冇咁易有燒印,因為話sony個顏色preset比較進取所以chur得勁會容易啲有燒印咁…

咁我老婆就問我,outlet買s95b仲平過信仰成3千銀,你唔係仲諗住會揀sony卦,最後我就乜都冇買返咗屋企了,呢刻出個po請教一吓大家意見,可能上面講漏咗好多細節,但太概內容係咁,同埋我依家用緊49x9000e,佢都有開部90k去同c2比較,唔知係咪我眼殘,覺得c2好屋企嗰部都唔係好好多咁😂😂
平時電視睇開咩野多?

X95K光D, 黑位更好, 對比度更高, 可視角好, 都值既

不過黑位同對比度都冇得同A80K OLED比較,畫面清晰度,立體感,可視角都係A80K更好

X95K只是算頂級LCD黎

MIJ只是日本組裝,沒有什麼大意義,零件不是日本製
到底啲人係咪識分殘像同燒印呢?呢個連專家都冇得靠睇部電視一兩日分得出,加上你個用法同電器舖個用法肯定唔會一樣

A95K同S95B邊個chur啲其實真係睇設定睇用途,同埋Samsung都係高傭金,其餘你自己判斷啦
S95B外國測試似乎防燒印功能沒有做足,相比A95K更易燒印

另外S95B沒有散熱器會增加燒印機會同損耗會大D

鋪頭睇都唔係用電影mode, 顏色不一致,沒有什麼意義,加上設定不一定set得好

S95B同A95K用既Panel係一樣,只是S95B沒有散熱器,同埋影像晶片,演算法不同

我個人唔覺得C2立體感輸比A95K,有可能又係唔同畫面模式影響
我都用緊49X9000E, 同C2比係一眼已經分別到係完全唔同級別

X90K同C2都沒有可比性
沒有可比性in a way係C2會輾過X90K,因為OLED係好過LCD電視
顏色上長期用似乎sony睇耐會比較攰

呢個只是睇你部機用咩mode, 如果行番電影模式,色準達到一定程度,其實兩者顏色不會有好大分別
另外如果真係決定唔轉A95K

S95B你收到後記得立即更新系統,因為頭2版系統谷高光度,部機又冇散熱器,會增加損耗,新版本firmware已經將光度下調
好 感謝建議
你自己考慮下,有野可以再問

其實以你個距離85吋都算勉強夠
A95K 都燒印的話,咁S95B 都難逃一劫,起碼Rtings 已經證實咗
https://www.rtings.com/tv/learn/longevity-investigations-update-3-month
之前去盛澤佢將C2 同A95K 同樣轉做電影模式做比較,好老實講,兩者嘅立體感都係好出色,唔覺真係差好遠

另外用標準模式既話,LG畫面調校係搶眼過Sony,不過要睇你是否喜歡銳利同光暗對比強烈

Sony標準mode係偏向柔和

不過LG如果轉左電影mode, 都一樣柔和
好難相信QD OLED 咁快就有燒印,有無影低相?
想問下1.9m 距離應該買幾多吋電視?
55吋剛剛好,想大可以65吋

Step巴,入門嘅話呢條玩得過嗎?
普通2.1聲道,用光纖接駁

比入門電視喇叭好
2020年款黎,有Subwoofer起碼補足到電視喇叭出唔到既低音

Soundbar本身左右2個喇叭都會好過電視喇叭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞