買電視機 / 換電視機 集中討論區 (137)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
感謝你,我黎緊應該4月或5月先去買電視,希望到時A90K個價會再好啲啦,Av生命問佢”折實價”係咪暗號黎
通常拆實價係包括淨電視,本身贈品同送貨?
對,折實價仍然有贈品,大鋪一向免費送貨
google tv ,正
你睇吓張梳化可唔可以擺前啲,唔貼實牆?梳化拉前少少,睇48寸嘅體驗會好啲,亦有位擺soundbar 嘅後置喇叭
到時候要再試下先,想問下如果喇叭5點1,啲位置同高度係點放?
前面放soundbar, 後面放後置,後置大約耳仔水平

Q600B可以配9200S後置喇叭
[求救]
我想係房床尾擺一部電視48吋 (闊107cm)
但幅牆係凹凸不平,如果想掛牆有咩辦法可行

用活動架
Ching,想請教一下 應該安裝係邊個位置好?
活動架有推介嗎?
你左邊仲有位嗎
左邊無位了
係咪安裝係呢個位置

你自己裝?
唔係自己裝,諗住買48 LG c2
唔敢買 因為驚裝唔到
所以預左位同收集下意見先
感謝巴打整合

75" 120hz 睇黎最平都係揀返SONY水貨比較可靠?
75X85K maybe
SONY水貨有功能缺陷,呢度唔會建議你買SONY嘅水貨
Samsung 75QN85B 水貨 (1000分區控光)
15XXX

1. 120hz 廣色域 量子點 ADS PANEL(IPS), 對比度高(8000:1), 黑位相對黑, 可視角好
2. 直下式MINI LED背光, 分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. NEO Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
8. 有2.2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度1100nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
SONY大陸水貨留意事項:
1. 睇電視台每次開機/轉台, 字幕都會變英文/簡體, 需要用遙控切換, 不過可以關閉字幕功能
2. 語音功能只有國語
3. 系統介面有繁體中文
4. 不能改系統做香港版
5. 跟機本身只有大陸APP
6. 跟機本身冇Airplay, 冇Homekit, 冇Chromecast, 冇Google Search, 冇Google Play Store, 冇任何Google服務
7. 預設介面醜陋, 大量大陸劇推介
8. 可正常更新系統FIRMWARE
9. 如有需要完整GOOGLE服務可以買個chromecast with google tv
10. 如有需要更方便使用AIRPLAY, 可以買個Apple TV

盛..澤有以下方案:

1. 盛..澤會安裝一個類似GOOGLE TV既易用UI介面, 取代大陸版介面
2. 盛..澤會安裝 Youtube, Netflix, Disney+, 黃VIU, 藍VIU, NOW E
3. 盛..澤會安裝 aptoide tv, 供下載APP用
4. 盛..澤會安裝 APP供投射畫面用
你去老百或者誠哥問都會有折實價
係有時唔夠人地低之嘛
面價一定唔係最平
可以, 如果自己唔識裝可以搵盛澤
48 A90K同 48 C2 ,除左保養有分別,兩部邊部好啲?
你需要超級多APP用, 咪買行GOOGLE TV既A90K
你想平2千, 咪48C2
48吋價差得4-500
真係大既差別得返LG有4個hdmi 2.1
我眼殘睇錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞