買電視機 / 換電視機 集中討論區 (137)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
咁配sony 電視,有無咩recommend ar 巴打
Samsung HW-Q700B + SWA9500S
4600左右

成套5.1.4 Dolby Atmos組合
除左三叔仲有無🙈🙈
實有,唔齊料only
Denon S517

不過佢沒有後置,冇得加,唔完整影音系統

或者可以去Soundbar區問,都係推Samsung
有冇試過用apps睇?例如Netflix 同藍Viu

因為Now One同A1都有依兩個app

另外亦唔知你有冇光纖出NowTV 英超4K,太少資料好難troubleshoot
Blu-ray其實都發揮唔到,因為都係得DV 4k60,只係bitrate 強過streaming好多

只有用display card或者PS5先發揮到
想買部電視放房
諗緊32" 定43", 43放房好似太大

LG 32LQ6350PCA VS Samsung AU8000 43"

巴打建唔建議上43"
其實LCD電視,背後發光都係一排LED燈或光管,一樣會暗同壞

但如果主力係睇足球或賽馬直播或者1080i電視,主觀性分別則⋯⋯

唔信去叫人一齊播99台,你可能比三星嘅普通QLED吸引到而唔係OLED
LG部32,個畫面仲屎過Panasonic 40JX700H

一定上43,睇你需唔需要4k120及或eARC接Soundbar
都係
岩岩睇返d 人講4k 觀賞距離可以近過1080p
計返距離好似43"仲岩,係真嗎
錢又差唔遠

咁都係聽巴打講43好似好d
你係page1再揀過部43再問
原本用緊幾年前買嘅49‘’ TCL電視,覺得色澤麻麻

於是琴日行街,用14k買左部LG C2 55‘,仲送左好多禮品,是否不智

仲冇同屋企人交代過換電視,要畀老婆打死了
建議上43
1.3米左右已經可以43吋

4K觀賞距離係近一倍
正確決定
怕老婆不行了

愛佢唔等於怕佢

買野受約束都好辛苦
TCL垃圾機早D廢棄好
剩係需要有Airplay 同要掛牆,冇其他要求

睇中 LG 8100PCB VS Samsung BU8000 VS Samsung AU8000

見au 8000清貨價32xx
呢隻舊款差得遠嗎
值唔值俾多幾舊買另外兩隻
求教
巴打要振夫綱啊

利申:要有預一個月冇得行埋嘅覺悟
同埋想問一下師兄,如果到時掛牆安裝,會唔會影響走線

因為之後都想用反部電視玩switch同steam deck
之後睇Netflix啊Disney應該會方便好多,又高清好多。希望唔洗跪玻璃
3200邊度買

AU8000可以了,同BU8000基本冇咩分別
固定架咪難D插線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞