一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 1

988 回覆
29 Like 5 Dislike
咁如果舊屋另一半有名,自己樓無老婆名,都可以直接入手綠表買?唔問收入唔問婚姻狀況?
綠長都係要抽既...唔係頭幾粒球都用唔到綠長條隊
綠長唔得,家庭隊都有機會

靚單位:白長+運氣
想買到樓:綠長
安達臣係膽,每期都有

不過7棟係新消息?定係12月個預測量?

我覺得未必會一次過賣安達臣R2-5,6,7,8呢3900個單位,我估最多賣其中3個,加埋2千幾個單位就算,加埋啟德2B6 2000,恒富街 500
朗邊3100,砌埋都有8000個單位,進取嘅就搭埋東涌103區,過萬個新居屋單位
我估會賣5、6、8
同朗邊3棟
R2-7得400個,抽出嚟都冇咩意思啦,係都抽R2-8嗰1400個,再下一期現樓賣

不過嚟緊錦駿苑、啟翔苑入伙,再加埋裕雅苑,應該有幾十個撻訂單位放出嚟引人入表

乘機推哂安達臣出嚟比白表含淚買都唔奇
啟翔仲要有兩房單位 真係唔知邊個咁好彩執到
我只係知道裕雅苑、安秀苑有開tg gp
其他唔知
我都想要 仲有個石門又撻咗
好似有 WhatsApp group
公居換居屋咩步驟
鄺球觸發連環船!消息指:政府考慮收緊綠表購買居屋安排!
https://lih.kg/jDRtpS
一手要抽簽
二手睇啱就買
詳情睇#1
或者講下你情況再討論
有公屋,想換居屋但錢唔多,邊度有得睇有咩選擇?
你想交返間公屋出嚟,定係自己另組新家庭?

前者用綠表,可以睇綠置居或居屋
可以睇政府建屋預測

https://www.hb.gov.hk/tc/publications/housing/public/phpf/Attachment1tc.pdf

「其他資助出售房屋」即係居屋
公屋/綠置居就係未決定用途
改咗名叫xx苑係賣咗

下期有咩賣冇人知,早前話「最快」6月公佈
暫時大家都係睇上面個表嚟估
想交返出黎
如果諗住賺錢,東涌應該最好水位 分分鐘執3-4球
如果我想用白表抽二人單位
我用白單抽住先好,有就買大,冇就照要先。
定我拉多個非核心嚟抽好?
過去幾屆非核心冇機會揀樓

你想要大啲單位,可以考慮抽房協或者白居二
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞