一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 1

988 回覆
29 Like 5 Dislike
佢要聽日開完會先敢出聲
會唔會6-7月就有得申請?
大家目前都係用#615嘅資料
政府聽日開會,等公佈啦,唔好咁心急
有時間同家人研究下入唔入表、點樣入仲好

如果係資產或入息問題有影響,而家做定嘢都差唔多

綠表嘅就要審哂全家人,最近兩年有冇做過業主
睇個款似係聽日公布,兩個月後接受申請
而唔係6月公布
香港房屋委員會資助房屋小組委員會議事備忘錄
資助房屋小組委員會定於 2023 年 4 月 26 日(星期三) 下午 2 時 30 分,在九龍佛光街 33 號房屋委員會總部第二座 10 樓會議廳 舉行會議,特此通知。

議程
通過 2023年 3月 17日會議的記錄 (會議記錄已分發)

「出售居者有其屋計劃單位 2023」的平均售價和銷售安排及相 關事項
(SHC 10/2023 號文件 ——容後付上)

「出售居者有其屋計劃單位 2023」及「白表居屋第二市場計劃 2023」— 白表申請者入息及資產限額
(SHC 11/2023 號文件 ——容後付上)

其他事項

資助房屋小組委員會秘書黃令時 電話:2761 5033 傳真:2761 0019
檔 號
發出日期 : 2023 年 4 月 20 日
應該聽日公布,一個月後接受申請
其實好仆街 同時佢又折少咗

安達臣德天獨厚,真係唔知點揀好
正路兩個月
4月公佈,6月申請,10月攪珠
可能會有真· 觀塘?
仲以為佢聽日傾綠表審查,6月先傾新居屋
屯門個盤喺邊度呢? 搵唔到資料
你真係最勤力嘅人,值得擁有啟德兩房

我睇HK01個單位分佈表,今次一房(4550個)同兩房(2606個)比率高過大開(1998個)
有啲意外,不過等官方公佈再作實

兆翠苑去到518尺,應該係有露台?
我估係恆富街?之前建屋預測500個,而家518個,應該係呢度
壞左個十幾層咁行上落都唔係講笑
真·觀塘係指27-28嘅碧雲道地盤?
再下期仲有啟德做主打,唔會咁快推啦
否則之後得返北區同東涌,點賣
恆富街
見到有電梯塔起到落安泰安達,到時行落去坐車好過啦
你岩。其實有唔少好位(例如油塘)拎嚟做綠置居,有啲浪費
無長者無兩房啦

呢個比例以往都係咁上下,尤其今年無左三房

係,應該有30呎隔音露台
收緊咗入息限制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞