一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 1

988 回覆
29 Like 5 Dislike
抽唔中唔可以結婚
想問下老婆係綠表核心家庭,想用綠表抽居屋

問題係綠表核心家庭係咪都要做資產審查?
如果要既係咪可以唔落我名?咁就唔洗查我?

睇過白表個入息,因為要審查埋我既話就一定過限額
綠表之前唔駛查入息,詳情請睇鄺生個case,之後有冇改冇人知

Btw,綠表冇分核唔核心家庭
唔該晒,咁要快d搞搞佢
多口問句,你出錢買樓,同老婆冚家一齊住?關係咁好?

唔計房協,市區盤多數得兩房,冇長者最多得一房,夠住?定係全家住大西北?
而家同老婆兩個外面住緊,plan 緊有小朋友又想要大間d…

諗住抽下三房居屋,然後再另外租返間近少少既俾佢爸爸媽媽..
如果你兩夫妻過66000而抽唔到居屋,不如考慮首置盤啦,今年有煥然二期,但數量唔多

若然其中一方可以減少少收入而合資格,直接白核抽居屋啦,三房居屋唔係咁易,到時養小朋友,又要供樓,再租樓比老婆娘家,有能力做到,你買咗私樓啦

又或者直接拎間公屋,綠表價買二手,咁就大量市區三房任揀
我就係有樓係手,但想住近d先諗住另外租俾兩老..
你有樓喺手,你老婆都抽唔到居屋喎
想問下
我係單身人士冇排公屋
家姐係傷殘人士單人排緊公屋,之前有收過要唔要特快公屋

我同佢點樣抽會大啲機率?
排公屋/房協居屋/白居二就兩個一齊,家庭隊配額多啲

抽房委會居屋就分開,因為兩姊弟會去咗白表非核心家庭,過去幾屆都冇機會揀樓

你家姐排咗公屋幾耐?如果已經通過上樓前入息審查,可以申請綠表資格買二手樓/抽綠置居
或者直接要個特快單位,幾年後再買樓
「老婆係綠表核心家庭」?意思係咪老婆同佢父母係公屋住戶?你有樓所以無加名落公屋?
「公屋」嘅綠表戶可以抽。
首先要佢老婆除名,再佢老婆兩老自己抽綠家
應該可以抽到先除名
佢本身結咗婚冇更新戶籍資料,直接申請綠置居就已經可以DQ了
結婚同戶籍下其他住戶唔同,唔可以抽到先除名
原來係咁
如果老婆公屋除咗名,又何來“綠表”資格?

現時綠表係要求公屋已婚住戶,要連同未加名入戶籍配偶一齊申請。

有私樓仲可以,但層樓係資助屋屋就唔得。
佢想用佢外父外母個quota呀
公屋住戶結咗婚但申請表申報未婚,捉到會DQ仲可能告埋佢虛報。如果佢報正已婚但配偶無係申請表上,邨辦會搵返個住戶叫佢一係佢自己刪戶,一係加埋佢配偶入申請表。

除咗,原來本間公屋得一個人戶籍嗰啲要係揀樓前加戶,其他係唔使加戶入公屋。

你應該撈亂咗白表居屋啲規矩啦。
你講嘅嘢同我講嘅嘢應該冇分別,一係加佢名一係除佢老婆名,先再申請綠置居
抽到先除名係綠表資格用白表玩法先做到,即係居屋
上次首置盤係咁

申請資格
—未曾在香港擁有任何物業
—年滿18歲
—香港永久性居民,須在香港居住滿7年
—申請人入息限額:介乎居屋白表申請者的入息和資產限額至該限額加三成
有咩問題?
就係用個quota等佢早啲交返公屋出嚟。
用返呢個case例,唔俾佢唔買咪等兩老幾十年後百年歸老間公屋至收到,即係隨時仲要資助多佢幾十年。
俾佢買早啲收返間公屋,仲可以要佢課金多幾百萬俾房委會起公屋,何樂而不為?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞