一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 1

988 回覆
29 Like 5 Dislike
有D明明係老人院吊住條命都要推出黎簽個名
可能鎖返10-20年先賣得就差唔多
其實咁睇單人用人海戰術好過非核咁
對你都無咩好處
絕對係
唔好諗住居屋會爆升/暴跌
20-30萬差價,升跌一兩個月都係返度
咁其實真係俾人買黎住, 唔應該拿黎炒呢D野
不過都冇咩辦法阻止到
只可以講,遊戲規則已經定得清清楚楚
遊戲本身就唔公平
都係既, 只有接受
私樓, 居屋我都睇晒
但係綠置都唔係好明有咩分別
綠置係比綠表人士買,除咗景泰苑可以賣比白居二,其他都只可以賣比綠表,或者禁售期後補地價賣
原來係咁, 唔該晒
居屋2022係十年內買咗租置公屋,可以全家用白表,再賣出租置單位

新一期公屋唔知有冇改
我唔熟,只可以講上次嘅白表資格係咁樣寫,其他條件 / 玩法唔識
有兩個巴打好熟公屋嘢,你等佢哋答,或者自己睇房署資料丫
唔好本末倒置,依加有一班冇住屋需求但一手抽到新居屋,過三年禁售期再攞出黎炒高2倍,尼個係事實,唔理佢係唔係清水盤
唔好一味賴供應問題,就算供應高左繼續有呢班居屋炒家,居居炒賣問題一樣解決唔到
焦點應該放係加辣一手居屋,再加長禁售期已經可以推高炒賣門檻
2公婆+2老直接分2張單啦 白家+白長都得
點會一張過
借左名就要諗方法養埋佢架啦 政府目的都係咁之嘛
一直都同呀爸兩個人住緊間公屋 依家依條邨係可以買租置 大約270呎左右 30萬
前排有親戚提議買左個單位 間兩房住 咁大家都會生活得好d 第時重可以轉手賣番出去賺錢有首期換樓

但我就諗緊咁舊重買唔買得過 咁舊賣出去都冇人要 而且買左就會冇綠表 會唔會留番個機會買綠置居/抽居屋好d

有冇人可以比到啲建議
如果座向,鄰居都冇乜嘢,可以買,用你爸名
日後你結婚同另一半抽白表搬走又得,有能力嘅用首置買亦得

新居屋 / 綠置冇咁實用,幾十萬買到270尺,日後轉手穩賺

當然啦,做咗大維修未都係考慮因素,夾錢+沙塵滾滾嘅日子都難頂
老豆長者未先 過左60寧願抽居屋
長者隊是但抽得好少少衰極都有400尺買
未到呀 依家先53
我依家都係prefer買左先算 起碼都可以比呀爸過世用
將來抽白表搬走或者有能力就再買私樓掛
大維修我又冇留意到有 應該冇
如果將來要夾會唔會夾好多? 我見政府每間屋都有14000蚊補貼
梗係買租置啦
你唔買佢都一樣可以住過世不過先53歲就有排未長者
睇能力啦 我之前同你情況差唔多不過無買到
還掂都預左俾長老住過世 買唔買都一樣
買左唔知仲有無得用d維修服務?
因為都住左十幾年 以前冇錢冇裝修 間間房都冇 用到又殘又舊 依家算有啲積蓄同可以買完再大裝下既 住都住得舒服啲 不過係唔知值唔值姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞