一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 1

988 回覆
29 Like 5 Dislike
如果下期真係元朗屯門安達神

呢啲海景大單位真係分分鐘第一日都冇咗啦
馬鞍山鑽石山都有少量撻訂
香港市民正常可享有 一次公屋及一次免補地價買資助房屋福利(綠表/白居二/白表買租置/未補地價二手居屋/新居屋)

情況一
租置單位係用公屋換綠表買嘅
即係已同時享用公屋及免補地價買資助房屋福利
應該唔可以再排公屋/抽居屋

情況二
之前抽到白居二資格係二手市場買未補地價租置單位
即已享用免補地價買資助房屋福利
但未享用公屋福利
係單位賣出/轉名兩年後 可申請公屋
公屋應該唔可以再換綠表買居屋,只可住到百年歸老(呢點唔肯定,要問房署)

情況三
買咗已補地價嘅租置公屋(補咗地價等同私樓)
即係未享用過公屋及免補地價買資助房屋福利
係單位賣出/轉名兩年後 可申請公屋或抽居屋

其他情況如公務員福利/離婚/破產 要case by case 咁批
我見得5個
仲要係一房/開放式...
啟翔苑囉
嚟緊仲有愉德苑,唔知多唔多人撻

唔夠嘅東涌103區+109區加埋有3300個
再唔中嘅,等埋小蠔灣!
白表又無長者
市區無咩機會啦
希望有屯門、裕雅貨尾、或者東涌103、109
小蠔灣有耐啦⋯⋯
睇完個建屋預測,我覺得唔揀地區,抽多幾次真係唔難中

就算唔計房協,每年都有幾千個單位落成,另外仲有綠置居、首置盤分走咗啲人

冇長者都冇問題,單人就繼續睇運氣
白家都係頭10-15有得揀
想抽中平均都要抽7次
佢又唔係年年有
仲要等樓花落成
合理推測都要5-12年先可以安居樂業
其實綠置居同新居屋個分別在於咩?
係咪綠置只可綠表人申請???
都講到明綠置
置只可以表申請,日後亦只可以賣比綠表
(景泰苑除外、可以賣比白居二)

居屋係綠白表都可以申請

純自住留嚟做祖屋嘅,綠置就平啲
想保值或者方便轉手就居屋會好啲

亦有人認為綠置係100%公屋戶,居屋只有40%,不過我唔同意呢個計法,因為部份公屋戶用白表
THX BRO唔怪得平咁多
公屋住戶申請既話個入息係計富戶定入住果下
利申戶主
如果用白表,就跟白表入息
用綠表,過去冇審查,但嚟緊改例
如果用入住果下搵鬼買咩
其實單野根本唔關綠表事
係佢根本無資格再住公屋,無公屋自然無綠表
公屋二人入去就19k 入息
但96k 先踢走你
姐係過左19k 但未到96k 而又過左白表就乜鳩都買唔到
所以咪唔合理囉,66000唔可以買居屋,要捱貴租或焗上私樓,但96000可以住公屋
咁上公屋個時唔係96k呀嘛直接黎max黎講好唔公平
不過我都覺5倍先踢走太多了 3倍左右就應該要踢佢出公屋了
2人過到66k收入係香港買私樓應該都輕鬆啦
我屋企咁我得同個兄弟姐妹同住
佢一個做醫護我返office 都加埋都6x k per month
問題係佢唔會幫手供樓又盛計埋佢又on99咁
不過咁平租住過撚埋96k 月入先再煩
有幾多人係兄弟姐妹咁做家庭申請公屋/居屋/私樓架
正常政策緊係考慮夫婦/父母子女呢d case啦
所以咪濕滯囉屌
不過本身policy 過時萬九蚊真係人唔笑狗都吠
都係俾d廢老+大陸老婆+生多個仔申請架啦
出生率低呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞