一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 1

988 回覆
29 Like 5 Dislike
通常銀行會綁你2年,之後就轉得
咁係咪隨時轉都得?即係邊個月平d 就用邊個plan 供
唔該曬巴打
一轉又綁你2年啦
明白 原來係呢d 玩法黎既
你當銀行傻鳩黎架咩
咪話新手問,ching,上網我禁黎禁去搵唔到點轉法
問個問題都屌
覺得好笑啫, 當銀行傻鳩會當你慳息個個月幫你轉
唔好笑細佬啦 未買過樓又無朋友做銀行
呢度答完你問題先取笑,好好㗎喇
有啲PO淨係恥笑同派負皮

而家訓練下,第日對住裝修佬都唔會比佢哋玩咁勁
仲有,你未補價前要更改按揭,係要事先俾錢同房署申請批准至得。

我建議都係用返H按算啦,橫掂依家息高,你用H或P都係一樣約3.125%~3,375%。
但H個利率係日日變,而P好日都唔郁一次,日後H減咗可以即時供少啲。
我答你
銀行轉無手續費,但要2年後先轉得,到時要比錢房署 申請 拎Approval 先 要比$1950, 另外要搵律師改契 ,你預7-8 千蚊走唔甩

最好家下用H la
其實你咪又唔識 唔識又撚鳩人
銀行免費可以轉呀
蝶翠苑收樓 / 拒成立法團嘅報導

https://www.youtube.com/watch?v=84eT-MVu2Co
柴灣 #蝶翠苑 甩漏多多 小業主拒成立法團 要求房署先完成執漏 詹Sir驗樓有乜評價? #一線搜查

未揀樓嘅都可以留意下,減壓製附近嘅噪音都幾嚴重,完全係睇個建築商點搞
佢講個個月銀行幫佢揀 呢個月p平就用p , h平就用h

最多轉一次
我覺得真係唔應該賣俾呢啲類公屋人,拎咗折扣買平樓,着數攞咗又唔想負責任,買咩都有個保養期,真係想房署包你生養死葬?私樓啲發展商賣哂就拍拍籮友走啦!
題外話,呢幾年有移民潮係不爭事實
政府開口埋口都話搶人材
但香港一直最大問題都係房屋同政治問題
政治問題我當特區政府處理唔到
房屋問題03年後都係閃閃縮縮,講多過做,兜一大個圈之後其實咩都無做過,呃呃氹氹左香港人咁多年
呢兩年去到如斯田地,都仍然為左保住既得利益者,保護地產商,都唔推去一d重大既房屋改革,去吸引起走既人留底,外國間房就等於香港既廳,香港既房就放完床閂到門就叫房,根本連可以讚下既位都搵唔到
其實真係睇唔到將來,畀你搶到人才又點,搶完返黎都係用黎托市,個市唔大跌就得,其他生活質素、居住空間、置本成本,根本唔會理
如果下年抽到 有咩地方揀
提外話,如果老母排緊我哥嗰邊公屋申請,咁我仲可唔可以用佢名家有長者申請居屋?
可以用白表,但買咗之後,公屋申請嗰邊會取消你媽,如果申請只有你媽同你哥,你哥會變單人隊
佢仲有小朋友,其實原本申請公屋老豆加2個細路,而家再加個長者,個長者會唔會影響單位大細?
綠表買OVER 30年既居屋係咪做得6成按?
如果長者有醫療需要,會派大啲嘅單位,否則3-4人都差唔多,睇運氣
睇銀行肯做幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞