一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 1

988 回覆
29 Like 5 Dislike
由於居屋2022及綠置居2022得到好多寶貴嘅留言,資訊
所以集中開一個新PO,歡迎大家繼續討論

以我嘅睇法: 首置盤>房協居屋>房委會居屋>綠置居>租置公屋
想討論私樓請去其他PO

常見Q&A
Q: 首置盤有啲咩?
A: 紅磡 – 煥然懿居
長實 – 安達臣 (市價八折,預算24-25年推售)
荃灣油柑頭 (23年第二季賣地)

Q: 居屋2023幾時會有?
A: 等政府公佈, 唔一定每年有 (2015, 2021都冇)

Q: 綠表白表點樣分?
A: 簡單講係綠表要用公屋換,白表唔需要

Q: 係咪住緊公屋先有綠表?
A: 唔一定,可以係公屋輪侯冊人士,只要通過派樓前嘅資產審查,都可以用綠表 (詳情請睇申請需知或官網)

Q: 白表想買二手居屋點搞?
A: 抽中「白居二」可以免補地價,或者直接買已補地價居屋
Google: 「白表居屋第二市場計劃」「自由市場」

Q: 綠表想買二手居屋點搞?
A: 直接去地產舖 / 網睇樓盤,睇啱去房署申請
居屋第二市場計劃「購買資格證明書」 (綠表)

Q: 房委會同房協居屋有咩分別?
A: 房委會係清水樓 (冇裝修)
房協居屋即「資助出售房屋項目」(「房協資助出售單位」),有裝修,買傢俬就可以入住

Q: 房協質素係咪正好多?
A: 以前係,而家唔一定
Google: 綠怡雅苑漏水或房協冧天秤

Q: 下期有咩揀?
A:未公佈,但可以自己估下 https://www.hb.gov.hk/tc/publications/housing/public/phpf/Attachment1tc.pdf

Q: 按揭有房署擔保, 係咪一定會批?
A: 唔係, 如果個底太花,銀行可以唔批,或者批唔足

Q: 住緊公屋,兩老要攬住過世,唔肯買樓,點算?
A: 自己用白表申請,買到先除名
請問綠單第8個號碼, 簡樓機會有幾高?
居屋2022有得揀

綠置居2022有500個配額,未開始揀樓,你去返官網睇你實際次序再估下

其他未來嘅嘢估唔到
100percent 基本上
好多人唔要
綠置本身d盤好差咩? 點解全部唔要
有人要但放棄率高
你第8粒點都有
以青富苑為例: 要用公屋加100萬,再加自己同未來配偶一世嘅房屋福利,去換一個百幾尺單位
180呎你要?
市區180 呎有人要架
係上次青衣位置閪所以無人要
我幫單身老人家換樓姐 有大梗係要大
細既話 方便都可以
嚟緊馬鞍山樓花你啱啱啱?
油塘可能仲有極低層
居屋綠單360伙都賣到4x-5x粒波
仲要馬180講方便又唔夠啟180黎
講大又唔夠東280同安280黎
你第8粒波一定放題任你揀
到時再睇
不過知有淨就望下 明知無淨就完全唔睇了
GE排700幾,唔知仲有無2房揀,油塘就肯定無啦,馬鞍山都好 睇緊5月去旅行,快手開波啦
睇數字有

2房 (443 – 489平方呎)
粉嶺清濤苑72個,油塘高宏苑300個,馬鞍山錦柏苑363個 = 735個

1房 (374 – 424平方呎)
粉嶺清濤苑308個,油塘高宏苑560個,馬鞍山錦柏苑527個 =1395個

大開放式 (277 – 333平方呎)
粉嶺清濤苑396個,油塘高宏苑774個,馬鞍山錦柏苑846個 =2016個

細開放式 (184 – 223平方呎)
粉嶺清濤苑0個,油塘高宏苑387個,馬鞍山錦柏苑160個 =547個
呢個位好尷尬,都唔知要馬鞍山兩房定油塘一房好(粉嶺唔選擇),兩佬自住,一房就夠,不過遲下兩房易放出去啲
睇嚟好多人爭2房,我老母話一房可以間做2房,但係個廳無光
幾時先出新首置申請
咁樣就得
紅磡煥然二期好似係今年
其實可用面積係咪得320呎左右
講得好好 買200呎會住到depression
如果係啟德,我都衝呀
慳到時間

青富呢類要駁車先搭到鐵嘅就算啦
補充返首置上車盤資料,不過我唔熟,歡迎大家提供多啲資訊

申請資格
—未曾在香港擁有任何物業
—年滿18歲
—香港永久性居民,須在香港居住滿7年
—申請人入息限額:介乎居屋白表申請者的入息和資產限額至該限額加三成

紅磡 - 煥然懿居 (市建局) : 已售
紅磡 - 煥然懿居 二期(市建局) : 預算2023年推售
安達臣 - 長實 : 預算2024-25年推售 (有資料顯示2026,未FC)
石峽尾 - 大坑西 (市建局及平民屋宇有限公司)
荃灣油柑頭 - 2023年第2季賣地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞