一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 1

988 回覆
29 Like 5 Dislike
想問問:
現時老豆戶主+老母+ 我+ 細佬 四人公屋。 黎緊細佬同老豆老母可否白表抽居屋?如果可以又好彩成功上樓, 間公屋可唔可以轉落我名繼續住?

定係公屋有份嘅, 只能全家一齊綠表抽?

可以,但可以進取D

1. 父+母抽白表家庭或白表長者
2. 你細佬白單

抽中嘅人買咗之後除名,剩低嘅成員年滿18歲,通過資產審查就可以成為新戶主

謝謝清, 細佬單人過收入, 要加老豆老母一齊抽。 小弟不才, 搵得少, 除晒名應該都仲有得住公屋
你父母一張表抽,細佬第日自己買首置可能仲好

但如果你細佬同父母住新樓,你又唔會點出錢
等佢哋用長命契,日後層樓就係你細佬同父母,你完全冇份
可以確保你哋唔會娶老婆之後玩爭產嚟傷感情
其實都傾好左。 佢地抽到。 就細佬供, 層樓俾細佬, 我就當要張綠表。 抽唔到就另計了。 不過你講得啱, 留細佬同得個名, 到時佢有能力有多個名額首置。 謝清點醒
煥然on居?
我搵到星島呢篇

最近一期居屋去年11月15日起開始揀樓,房屋署發言人表示,至今共有9,494個單位成交,當中綠表3,979個及白表5,515個,宣布居屋2022所有選樓環節於今天完結。房委會最快今年6月,會交代下一期居屋的的銷售資料及樓盤位置。

今日有107位一人申請者到樂富的客戶服務中心揀選租置計畫回收單位,其中有15個單位獲選購,全部均為租置計畫回收單位。

公屋聯會總幹事招國偉表示,今期居期約70日內沽清,反映銷情不俗。
居屋2022嘅時間係咁,可以參考下

12月公佈,2月申請,6月攪珠
有用post
俾得起嘅,就記得買房協樓
比得起又抽到,買港人首置上車盤
請問佢資產證明係比幾多個月?
個人資產過左 而家㩒番出嚟得唔得
多數都係申請日期前半年,特別情況係睇一年

如果想用父母名,記得搵齊佢哋啲結婚證書、N年冇用嘅戶口
同父母住仲depression
白表普通二人係咪好難
唔揀地區都有機會,大約50%
50% 係頭10個號碼有機會?
想搭單問父+母(離婚、父公屋戶主,過60)我+哥哥。點玩法最好
白表家庭通常叫到幾十個波

過往都係3成長者,1成單人,剩低6成就係家庭隊,綠白表按比例分
即係父+兄+弟住公屋,母另外住?

- 想分拆家庭,可以父+其中一子白長,另一子白單或同母白長抽居屋
抽中嘅除名,剩低嘅通過審查繼續住公屋

- 想熱鬧大家庭,用綠表抽綠置居/居屋,或者買二手

- 亦可以兄弟抽房協居屋 , (以前冇分核心,非核心家庭)父繼續住公屋,想買多間可以抽綠單,或者二手市場買

- 進取又有能力嘅,可以考慮抽下首置上車盤
意思係應該8月有得申請?
房署「最快」6月公佈

而家都係做定準備,執靚條數
正常係申請當日至買樓簽名都唔過得
點會計翻之前
公屋申請資產都係計當日
唔計之前
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞