一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 1

988 回覆
29 Like 5 Dislike
居屋無名,但有雙親名買落,子女如無享受過資助房屋福利
繼承時駛唔駛補地價?
點解唔google呢

未補地價居屋的繼承條件

假如居屋戶主年老過身時,子女並未持有物業或只持有私人物業,那麼子女就可以無條件繼承該居屋單位而不需要通過入息審查,因為在手續上,他/她並不是購買而是承繼,所以不需要接受資產審查。

相反,若果當時子女已持有居屋,則不能再承繼另一個居屋單位,因為政府規定不能同時持有兩個居屋物業,因此子女需要將其中一間居屋售予居屋第二市場的人士。
題外話 有關第二段
“相反,若果當時子女已持有居屋,則不能再承繼另一個居屋單位,因為政府規定不能同時持有兩個居屋物業,因此子女需要將其中一間居屋售予居屋第二市場的人士。”

問過1823職員 同埋居屋辦事處職員
兩邊都話繼承遺產可以無視double benefit 問題
只要有遺囑 即使係未補地價居屋屋主 都可以免補地價承繼居屋遺產

究竟邊樣先真
想問問年過八十既外婆有一人公屋
(1)我係十八歲以上,零收入,但係咪因為只係外孫,公屋點都冇得加我名?
(2)如果冇得加名既情況下,係咪得返綠表居屋同綠置居兩條路?係咪冇機買兩房單位?
「天倫樂加戶計劃」好似只可以加子女,你自己再去睇睇

一人公屋戶無論幾多歲,都係排單人隊
想要兩房可以買二手
二手係咪指白居二?
如果交返間公屋出嚟,唔駛抽白居二,去地產舖睇啱單位,再去房署申請購買證就得,但要留意按揭年期

你冇公屋又想買二手,就可以抽白居二,抽中咗再申請購買證先去揀樓,有效期一年
住私樓,1家4口,父母加2兄弟,如果2兄弟一齊用白表抽居民係咪好難抽中
抽房協或者白居二冇問題
抽房委會新居屋變咗白表非核心家庭,過去幾次嘅揀樓機會係0,拆兩張單人隊機會仲大

詳情爬文或者google白非核
我自己過左入息limit
我細老排白表單人係咪機會極細?
過居屋入息,可以考慮首置上車盤
今年有煥然二期,其他都陸續起緊

細佬買樓就等佢自己諗啦,陣間佢女友/老婆嫌棄你嘅決定呀
今次 google 錯,遺產繼承真係大哂,繼承者有無資助房屋業權唔影響繼承。
如果自己有一間居屋,阿爺死嗰陣立遺囑比間居屋佢,父母死嗰陣又比埋佢,咪可以一個人有3間
人生贏家
山麗世一
係,只有人肯送俾你,你收幾多間都得
首置盤 我自己月入過咗4萬2
兩老退晒休 連埋佢哋一齊申請又唔夠月入6萬
係咪可以放棄考慮煥然懿居?
等佢今次正式公佈入息限額再決定啦
會唔會抽一世都抽唔到
我聽一個講法係
如果佢本身有一間未補租置/居屋
要收另一間未補既屋時
佢只能用遺產承辦人去處理
一係賣左佢,或者賣左你手上果間先得
綠表係咪要放棄現有公屋?
其實一直用遺產管理人既資格去管理
唔將個遺產轉名咁樣係咪可以一直擁有落去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞