一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 1

988 回覆
29 Like 5 Dislike
我覺得公屋應該住舊樓
新樓應該要賣
咁又要拎數字嚟討論喇,人口普查每個家庭人數不足3人
以公屋計,每人7平方米,即21平方米就夠
即係居屋26平方米(280尺嗰種則)

再睇埋佢建屋預測,嚟緊每年都有幾千個居屋單位落成,另外仲有首置上車盤、綠置之類,對比之前非穩定供應,突然停起、停售居屋,我覺得照住而家條路,至少我有信心抽多三五七次就會中到(唔揀地區)

如果單講改善住屋,唔理樓價,當年八萬五計劃,結果係點樣大家都知

再現實啲講,想樓價跌係未上車嘅,上咗車就算純自住,都希望樓價gogogo,唔會理高樓價帶嚟嘅問題
新樓應該淨係畀原區重建戶
我覺得可以大膽啲,將現有嘅公屋,每條邨抽一兩座出嚟,全座做租置,唔買嘅就搬去隔離座,唔好嘥咗現有地點好嘅單位,比啲租戶平租幾十年

居屋就留返多啲比白表
26平方米有幾大真係見人見智
個廳間到一間房,但都係閂埋門放到張床

就係驚樓價跌先會令到呢20年既政策咁極端
生活係應該愈黎愈好,唔係愈黎愈逼
設計要人性化d, 畀返合理既生活空間每個人
例如開門見廁呢d垃圾設計一路講一路起
20年前做到既設計,唔明點解今日做唔到
人口升得好厲害咩?土地變少左咩?
好多設計同細節就睇到政府係關心市民,定係就咁交完功課就算
問題唔係上左樓就算
香港要先上車,再換樓
生小朋友又要換大間d
根本無得安枕無憂,太大壓力了
咁樣會搞9好多人,但又無咩得益
至少市區或其他發展成熟嘅屋邨,可以比邨內/區內家庭置業,以較低價錢買到更好嘅居住環境
你睇返每次租置都賣得唔錯,就知道有市場啦
如果係寬敞戶就要

https://gia.info.gov.hk/general/202106/09/P2021060900406_369407_1_1623220823652.pdf

補充:以目前政策,房委會居屋唔好兄弟姊妹抽家庭隊,分兩張單人好啲
房協就冇所謂
政府政策全偏幫啲窮人同長者,最核心嘅家庭就wfc
核心家庭只得賣剩嘅1房同開放式居屋
唔係白長同白核,抽嚟都哂氣哂錢申請,根本就0%機會只係送頭比政府賺
白單真係自殺式
白單都有叫有0.01%機會,白家就真送頭0機會
白非核先係送錢
未結婚又冇60歲長者真係大獲

有長者又點
好好彩既,兩公婆+兩老買到兩房都生唔到仔
兩公婆加兩老就真係好KICK
真係2房都唔夠住分分鐘
呢個政府會叫你返大灣區
無長者又想買2-3房就買二手啦
指意政府就訓街都未抽到
我都睇梗D 2手居屋
但係唔知遲D會唔會出新例, 限制居屋售價呢D,
到時D居屋唔知咩環境
單人同非核心家庭去抽都係弱智黎
不過唔係好多人只係借長老個名渣咩
幾肯定唔會限售價
早買早享受
單人係有機會
只有白非核係0機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞