一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 1

988 回覆
29 Like 5 Dislike
即係都有機會做到25-30年?
你哋TU靚仔,個樓盤有價值就有機會,但30年未補價舊居屋,你都唔好妄想925

好奇問下,點解有綠表都買咁舊?貪個則實用定係地區?
地區,九龍,近党鐵

果日睇長沙灣好似幾方便
首先,你要了解政府收到來源,政府唔係保住“既得利益”者,而本身就係“既得利益”者。
同埋你記得香港收緊幾低稅率,根本政府最多俾你有瓦遮頭就夠,改善自己生活質素係靠自己,依家公屋質素已經太過好。
30年係計樓齡定計出售日期?
第一次正式成交日
即首次轉讓契約日期
首次出售日期

所以上年賣個間李鄭屋邨30-40年樓一樣做到30年
因為房處擔保

參考下
做到但要比7-8成首期你又搞唔搞得掂?
我仲以為計樓齡,原來係咁計
8成我都ok,佢包借冇壓測就冇問題

咁你最緊要check清楚你想買嗰間首次發售係幾時
因為我見長沙灣果到都3X年樓齡以上
所以先有D擔心做唔到咁長, 我預做25年
所以覺得去到呢D時候,思維應該轉一轉
宜家唔轉,就未來20年都唔會轉
可以點轉?轉口港?輕工業市?
依家只會融入大灣區做南深圳
我都覺得,所以而家一係移民走,留低嘅就放低「老咗攬公屋、食綜援」或者「做保安瞓成日easy money」嘅心態

而家係要諗清楚邊條路適合自己,日日講政策唔好都冇用,我就選擇自私地做隻港豬,繼續抽居屋,因為我相信日後社會福利只會減少,有自己物業冇咁易餓死
其實單人抽居屋係咪淨係會得百幾尺嘅單位揀
政府已經改咗,新起嘅資助房屋最少280尺
第10項,我們有一個目標是希望新建的公營房屋面積「封底」,由二○二六/二七年起,資助出售房屋的單位,我們把它的實用面積定於不少於26平方米。

https://www.info.gov.hk/gia/general/202211/07/P2022110700578.htm
又會咁筍呢家?
26/27年起,咁居屋2023嗰啲仲有冇百幾尺呢?好多都係25年落成
而家排都有排先到
我唔係叫人走
只係覺得香港d樓除左貴之外,其實一無是處
係移民潮下,大家都會將香港同外國比較,政府要諗下點樣提高房屋既質量同市民生活水準,而唔係得樓價2隻字
只係心痛香港一直倒退,樓愈起愈細,住得愈黎愈逼,一切都變得公式化,但公屋居屋設計同質量其實又好差
大把納米未拎出黎賣
2018年前,居屋最細係一房,即係390呎
幾年間跌到落180呎
其實神又係佢,鬼又係佢

佢都無講比例,最後變左50%開放式,50%一房,仲衰過宜家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞