一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 1

988 回覆
29 Like 5 Dislike
Thanks 巴打
關於居屋2023:

1. 最快6月公佈有咩屋苑,申請資格等
2. 綠表會修例
3. 未知有冇漸進式按揭
想問下呀媽過65歲 我想幫佢抽綠表抽居屋
層公屋得佢名 我買左層樓之後就退左名
如果單身獨居老人 會唔會容易d抽到?
我聽講單人抽 比較難抽中

另外 我係獨生子 如果佢將來百年歸老 業權係會自動轉去我度 定係 政府會收返個業權? 係咪我一定要揾律師立埋平安紙先得?
1. 不論年齡,單人隊永遠都係單人隊,有能力嘅可以考慮直接買二手居屋,睇啱就去房署申請購買證,唔駛抽簽,不過就要比上手賺一筆
配額方面,單人隊有大約10%預留配額
(綠置居2022有4千幾個單位,單人隊500個,居屋2022接近9千個單位,單人隊900個,其中綠表佔40%,即360個)
2. 如果層樓係買咗嘅,點會比政府收?
3. 遺產係先比配偶,再比子女,如果你媽冇再婚,你又冇兄弟姊妹,除非佢另外寫遺囑將層樓比人,否則都係你嘅

不過而家好多八十歲墜入情騙陷阱...你媽仲後生...
想請教點做比較好
同呀媽排緊公屋 我係主要申請人 今年年頭過咗資產審查 唔知搞幾耐先排到樓
所以諗緊其中一個plan係轉買居屋 係未上樓既情況下 有無操作空間係我個名去買 呀媽繼續排之類?
諗繼續等定轉隊買居屋搞到好頭痛
2. 我意思係我早幾年自己買左層私樓 怕比政府收呀媽層公屋 所以我去除咗名
前面都有問過以下問題
父母租置無償免地價轉比名單內兒子
我自己問過房署,就好似之前巴打咁講24個月後可以抽白表

但問佢可唔可以排返公屋,佢答我兩次個版本都唔同
一次就話以前排過之後唔得
我懷疑佢無睇清楚我講既情況,再問多次
佢又話合資格就得

咁如果係無償轉走未補價公屋比子女,兩老又可唔可以排返公屋?
你哋一齊抽居屋,可以申請綠表資格,但會延遲派樓

若你用白表單人隊,好難抽中,而即使你抽中除名,你媽繼續排公屋,過去排咗幾多年,都係計一半,好似上限18個月(你自己再CONFIRM)

如果你排緊新界或擴展市區公屋,睇返建屋預測,嚟緊有大貨,完全可以等上咗公屋先
你媽係公屋租戶,你唔係,佢走咗之後,間公屋係業主(政府)收返,冇承繼

如你媽已買咗間公屋 或用公屋買綠置居/居屋,咁層樓就係佢嘅,政府冇資格收
又有聰明豆發現發達大計
兩老公屋換居居再轉名俾仔女
除名再排公屋 再買居屋 再轉俾仔女
無限循環 打劫房署!
發!發!發!

認真
得公務員可以咁玩
用市民身份正常排 換居屋轉俾仔女
之後可以再用公務員房屋福利拎第二間

普通市民唔得
除非離婚 再重組家庭
原本對安達臣唔係咁抗拒
但睇完D交通
真係寧願揀屯門/東涌
朗邊D交通都係垃圾
朗邊唔差喎,雖然去西鐵站要駁車
但第二期會起交通交匯處,又有50層公屋,民生嘢一定齊全,嫌貴嘅可以去元朗、天水圍
甚至返大陸買餸

而且去元朗市中心、天水圍都方便(朗邊幾個輕鐵站就到屏欣苑,即係有大圖書館、泳池、球場、天水圍街市等)重點係全部平路,踩單車或者騎牛都去到
因為問過白表真係可以
但公屋唔知得唔得
元朗公路塞到PK
又唔近輕鐵,西鐵站
要睇有無車由洪水橋直出大欖,唔入元朗
不過東涌都係差唔多,都係唔近地鐵,等好耐先一班車,好多無全日線
最差嘅情況係踩單車去天水圍或日後嘅洪水橋站搭西鐵,時間可以控制又肯定上到車
或者非繁忙時間搭去元朗站

好彩就好似你咁講,有巴士線由洪水橋經朗邊直上大欖,咁就無敵(唔會朗邊總站開出咁完美)

朗邊贏東涌係有多種唔同路線走,而且搭的士平好多

利申:前安秀推廣員,現職朗邊推廣員
咪答左你"合資格"先可以
即係重大變故 離婚 破產個一堆原因先得
你又抽?

我最想要屯門,但得500個太少,要諗PLAN B
一係朗邊,一係東涌
始終洪水橋,天水圍,元朗係大區,點都多車搭多街行過東涌
但朗邊係三個區中間...西鐵已經逼到癲,想像唔到點上到車

我覺得朗邊比錦上路容易迫上車,遲啲Novoland 同附近公屋入哂伙,經過洪水橋(60層高公屋),兜埋天水圍、朗屏再去元朗
再望下錦上路嘅建屋計劃⋯⋯⋯
其實東涌、安遲臣都唔差
東涌算
元朗天水圍太多屋了
裕雅有唔少撻訂,留意下有冇好嘢
你唔急嘅,等綠表修例之後再研究啦
一房就夠
唔貪心
撻左幾個大單位,海景都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞