一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 1

988 回覆
29 Like 5 Dislike
係用間公屋加錢換新居屋
你本身連首置上限都超,其實唔駛考慮抽居屋,有能力係要去買私樓

或者用父母名抽長者隊仲簡單
居屋單人,其實同六合彩冇乜分別。如果政府推一大堆 180 呎嘅單位,有一定會推冧細價盤樓市。
講咗唔會再賣180啦
不過嚟緊每年都有幾千個新居屋,再加埋陸續起好嘅首置,抽多十次八次實有
姐係黎緊都會係200幾既開放式以上?
抽了10年啦
白表家庭
咁黑仔?定係你有要求?
還是用咗白非核?
5年白單 5年白家
次次粒珠都前10不見
嚟緊應該易中好多
每年都有幾千個
4萬2一個人,私樓邊度買到
你應該建議佢快啲搵個同佢差唔多收入既伴侶
過多幾年佢係買一千萬樓都ok
首置盤嘅售價係市價八折,日後賣樓要補地價
所以我真心建議佢單人就買私樓,或者父母抽長者隊新居屋

除非今次煥然二期嘅收入上限增加,或者佢壓低人工
佢先有機會去爭呢260個單位
想問下綠表係咪大機會好多?
唔係幾識 唔該晒各位Ching
大好多
申請數少好多
都唔合比例 仲要綠表本身唔愁住屋問題
過去兩次,綠表家庭隊全部可以揀樓

但係值唔值得拎間公屋+一筆錢換新居屋,就要睇本身家庭喇
個人覺得純自住,綠置居抵玩好多

啟德居屋兩房4百幾萬,油塘綠置居兩房2百幾萬

當然,鄰居質素,升值能力呢啲都係考慮因素
問題係42000蚊月入買到咩私樓?
大西北納米?
政府認為$33000以上可以買到私樓
Oh.... 我以為淨係講緊私人樓.
大唔大機揀2房?
我前年綠家入表抽
佢最後有寄信嚟叫我揀但得返啲1房,所以最後無揀
政府話一人收入4400先叫貧窮添
主要係睇繼承人想點處理層樓,
如果唔想留層樓拎去賣,
可直接以“遺囑執行人/遺產管理人”身份,
申請出售證免補價放係居二市場賣。
無需要俾$2,850+$2,350同房署申請個批准嚟轉返個業主名。

如果層樓供斷咗又唔出租自己住,你乜都唔搞都無問題,只有人交管理費交水電煤,邊有人理你
施政報告2022年講嘅
新居屋嘅兩房比例越嚟越低,有綠表又想住大啲,睇二手啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞