一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 1

988 回覆
29 Like 5 Dislike
新手想問下,本身住公屋。係咪可以白綠兩邊一齊申請?
資產係計開始申請前一日
入息計申請前半年,例如居屋2022,收入證明係21年9月-22年2月
到揀樓日都要合資格

頭盔: 2022係咁,未來嘅嘢要再睇申請需知
綠表要戶藉上所有人
如果同一個人出現係兩份表,就當重覆申請而DQ

居屋2022條文係咁樣
10. 甚麼是重複申請?
 任何人士(不論是申請者或家庭成員)只能名列於【「居屋 2022」及「房協資助出售單位」】的一份申請表內(即網上/紙本申請的白表或綠表其中一份),否則會被視作重複申請;
 凡申請者及家庭成員分開名列於兩份或以上的申請,或夫婦分開名列於兩份申請表申請,亦作重複申請論。
 申請者只可選擇以下其中一種途徑遞交申請﹕網上申請、郵寄或親身遞交申請表。申請者如在網上已成功遞交申請,申請者及/或名列申請表上的家庭成員毋須再郵寄或親身遞交申請表之紙本,反之亦然。
 如有重複申請,不論任何原因及無論是網上或紙本申請,所有申請一律作廢,已繳付的申請費不會獲得退還,亦不能轉讓。

https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/hos2022/common/pdf/faqs_c.pdf

新手最好DOWNLOAD常見問題了解下先,因為「申請需知」已經移除咗
因為我睇youtube見到居屋2022申請表最尾可以同時揀埋綠置居,係咪新玩法嚟?
只係同時申請兩樣,但買咗居屋,綠置就取消資格

冇買居屋,就可以買綠置
原本抽到白二,但諗落好唔抵想用長者抽新居屋,如果依家白長(母+兄)我今年結婚會唔會要公屋變細
thx, ching。再問多條問題,如果無僱員薪金證明書或者糧單,可以用公司報稅單代替?
睇返你個單位同人數,下面條link係政府新聞公報講寬敞戶,附件個表好容易睇

或者睇房署官網

https://www.info.gov.hk/gia/general/202106/09/P2021060900406.htm
可以,但我建議最好keep埋入數record(存摺、月結單等)
如果公務員用綠表抽居屋加埋兩公婆加父母名
但父母曾經用政府福利借錢置業咁仲可唔可以加佢地名?
做申請人應該唔得,但家庭成員應該冇問題

但咁嘅情況,兩對夫妻用同一份表好唔抵

頭盔:唔熟公務員綠表玩法
我未結婚但準備
老婆本身有公屋名
所以3個都要做成員
而得我做申請人
Btw 知唔知黎緊邊年居屋/首置盤係好
鄺球單野爆出後 好似話綠表本身唔會審查資產同入息
#1有建屋預測資料
#25係首置盤

邊度好,又係咪會抽得中呢
因為綠表本身係兩年申報一次,所以申請居屋冇再審查
利申:政策係咁,唔代表我認同

過往可以係家庭成員做申請人,戶籍上所有年滿18歲嘅人簽名同意就得

但下期會唔會修改,就要到時再睇條文
我見啟德180呎冇人買喎⋯⋯
好早賣哂啦,家庭隊都有人揀
安達臣280尺賣得仲慢
竟然係咁,不過有樓都買得居屋唔奇丫
有樓豪宅
過資產
臨俾人趕走即刻買居屋
居屋都有資產上限同不可擁有物業兩個條件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞