一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 1

988 回覆
29 Like 5 Dislike
而家真係睇下佢上面個車站規劃係點 如果安達臣既人都湧過去搭應該又係要收皮
99.999999%
除非有人撻訂
又咁岩你係果日第一個
其實買左樓,借緊9成之後仲可唔可以再借錢?例如借稅貸/銀行做裝修咁?
朗邊有Floor plan?
佢寫關鍵成員不足兩年就唔得,如果唔係關鍵成員應該ok。不過唔知再入白表洗唔洗等收咗樓先,到時再拎新一期居屋份須知研究下感謝你
最大454呎
係兩房則

block 1同block C 太近了
加上又有社居設施D馬路又通
懷疑未必好似宜家D居屋自己有圍欄
幾時有得申請?
有咩規劃,都係靠行人天橋

希望啲𨋢做好保養,壞少啲都偷笑
有啲會批按揭間銀行做埋業主裝修貸款

但又真心講句,而家樓花期都長,如果由申請到收樓,都儲唔到裝修費同稅,係咪可以買細少少?或者交通非市區?

日後要還按揭再加貸款,可能仲有啲電器分期,壓力唔細,收入一減就轉唔掂喎
等房署公佈

之前話最快6月,但尋日(即會議前),有媒體報道上面資料
朗邊個位其實就係兩個輕鐵站中間
唯一最方便就係元朗過黎嘅巴士停係門口
有無話450-500呢個價邊個屋苑會好啲?本身住大水坑 有得揀真係唔想再住美食沙漠 不過我無得揀
終於得返成堆樓花再下一屆唔知有咩
自己睇下the henley賣緊幾錢

搵45k-60k唔會供唔到
東涌
入息唔係3萬3?
點解2023變咗3萬1
啟德,安達臣,東涌
會調整㗎,所以每次都要睇官方申請需知,睇下有咩改動

所以媒體嘅懶人包只係參考,細節都係睇官方資料最準確
個市跌,房委會覺得D人買得起私樓
自己估
https://www.hb.gov.hk/tc/publications/housing/public/phpf/Attachment1tc.pdf

我估啟德+東涌+安達臣+安達臣貨尾/撻訂

好奇買咗安秀14、15樓會唔會撻呢(發生事故)
今期搞得黎,都要到明年年中先賣得哂樓
下期再開可能要2024年尾
屯門湖山路都有機會
冇話唔得 都係睇你個人本身借貸能力
唔通你月入10萬 做左200萬樓按都唔再借比你咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞