一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 1

988 回覆
29 Like 5 Dislike
目前係富戶,但嚟緊修例,唔知會唔會郁埋呢個玩法
居屋都開始唔起三房
綠置仲諗三房?
幾時可以apply 居屋2023?
最早6月公佈
兩老抽白長中左使唔使做壓力測試?
兩老都過左60
房委會居屋唔駛,房協要
但要留意歲數,部份銀行會用99減25年嚟批按揭
屯門》》》東涌
喺新居屋開波前,大家不妨學下睇圖
以今期綠置居2022高宏苑為例
https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/gsh2022/common/pdf/Ko_Wang_Court_Sales_Brochure.pdf

售樓書P.16(pdf P.17)係講分區大綱嘅,地圖入面有個三角形,裡面有數字,係代表嗰庭建築物最高起幾多,例如高宏苑下方有個寫住80,即係座建築物最高可以起80米,另外有兩座100米,一座20米,一座120米

咁80米即係幾高呢?最簡單就係一隻門2米,咁一層樓大約2米幾、3米,80米除3就係大約樓層,(認真計唔係咁直接,只係簡單方法嚟估算)

當然,實際未必會起到咁高,但自己想買嗰個方向就要留意,地圖旁邊有哂圖例說明,留心睇下,唔明就再請教人,千祈唔好聽人哋講方向好就亂衝

真係睇唔明嘅,就實地睇下現場環境,地盤、空地、球場呢啲都要提防

住緊嗰度太舊/鄰居麻煩/唔想兩年查一次/想有自己物業/座向/景觀
係水平基準
你要知道塊地本身幾高再減
當然如果你係aim高層
咪兩幢樓條數互減,再計下有幾多層淨
但有d地方已經發展左
佢地未必用盡高度限制
多謝分享,又學到嘢喇
安達臣 唔撚洗諗
黎緊10年都起樓
食飯都要搭車
如果唔用家有長者計劃
基本上都好撚難抽中
我個親戚 用綠表抽 完全唔撚中頭輪
到人地揀撚哂熱門1房/3房單位
安達臣 東涌先有正常單位揀
熱門少少都係得283’個隻開放式

佢有順序
抽中頭籌
家有長者
拆遷
家庭申請者
個人
清拆戶家庭早過長者隊
睇新聞,遲啲有茶果嶺臨海居屋
2030落成,睇嚟每年一塊啟德,賣完就茶果嶺做膽
賣完啟德之後,27-28年有觀塘碧雲道,另有300個深水埗
想問下抽居屋
一家3號口可唔可以再加埋老母over 60歲
但係老豆名下有間屋 係咪唔排得老人隊
夫妻要喺同一張表,表格上任何人有物業就DQ
我想加埋我啊媽排多條老人隊
但係填啊媽係咪就一定要填埋啊爸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞