[重口/重甜] 聖貞德大學 (2)

1001 回覆
59 Like 9 Dislike
件事揚左開去會對雪瑞一家造成更大打擊
就算唔計呢樣
范磊比人發現做左咁既野,同埋可能要因此而入獄既話,范家既生意都有可能收埋皮
當初就係因為唔可以傷害到普通人既正常生活,先要搵個人來代替佢,扮到咩事都冇發生咁
有邊啲係唔變態
佢己經姦左雪端,破壞左佢全家名聲,本身就係要坐監
法律本身既意義係用懲罰令犯法既人悔改,同埋要有阻嚇力
法律系統做唔到既話就係靠曉夢呢d vigilante 去做
你問點諗到
我想知你最想知邊段最令你驚喜
有證有據,而司法無貪污嘅話,點會打得甩
如果你話咁撚明顯都捉唔到,咁就係個司法、個社會有問題
咁就唔係解決一個半個范磊可以解決嘅問題,而係要改變個社會
凝膠羊水嗰靈感來源係點嚟
首先,單嘢提告嘅時候,係唔可以提被告嘅名,咁點會因為提告而對雪端一家造成更大打擊?
當然你話哩啲嘢會洩漏,咁但係唔通你唔告就唔會洩漏?
然後你話范家收皮,呢個就係佢做哩啲嘢嘅代價

如果唔係嘅話,法律要嚟做咩?
因為告你會導致你家族收皮,所以唔告?
獨裁國家就會咁諗嘢囉
但係判死刑悔改唔到
但法律系統做唔到嘅話,咁要做嘅,就係fix個法律系統

如果嘢嘢靠曉夢先制裁到哩啲人,咁曉夢咪好唔得閒?
同埋咁樣個社會點進步
講得冇錯呀
你覺得喺呢個故事入面
令到啲規則同有錢人既利益有衝突既話
會係曉夢死先定范磊死先
做人都係唔好太理想好
曉夢UP 下咋,都唔係真係有做
樓主係鬼才
俾我諗十世都諗唔到
都係嗰句,唔好用階級睇個世界
有錢人並唔係鐵板一塊,
亦唔係所有有錢人都會鍾意哩啲冇人權嘅社會

甚至乎多數有錢人都唔鍾意,所以現實世界裡面,講人權嘅國家先會有錢咁多
有冇可能佢地講人權,只係為左想自己違反人權果陣覺得高級啲
佢地講法律,都係為左自己犯法果陣型啲
fix個系統要漫長時間,係救全個社會,救未來既人
私刑係自私,法律之外,但係救到雪端
你問我我冇咁長命救世界
死唔死刑另一件事,但係有一定阻嚇力,係想人犯法之前諗下有咩後果,范磊已經傷害左人,就係因為佢知自己殺人放火都冇後果,下個范磊都會係咁
其實純粹係佢哋都會擔心,萬一自己無咗錢無咗權會點
活喺一個唔講人權嘅世界,你只要一隕落,其他人就會踩到你死
而呢個世界冇嘢可以保證到你永遠有錢有權
單純要教雪端嘅話,係咪真係要用哩啲極刑先?
其實你綁架咗范磊,佢父母重新掌權,雪端已經會冇事啦
睇嚟朋友唔多熟悉呢類惡人嘅人性
如果恐怖有用嘅,呢個世界仲會有獨裁者?
縱觀歷史,你睇返有幾多獨裁者無衰收尾嘅?
唔係無嘅,但係大鳩鑊嘅一定比較多,但即使如此,都依然會有人想做
竟然重有後續,樓主你好嘢
仲有得開估長開長有 開心
聽日就係日更最後一日
無得再追故追咁爽了
要知個故入面嗰時空背景係h市,奴隸合法化,大商家控制曬成個城市,同埋除咗兩家人對質嗰陣講嘅嘢仲有啲咩證據?輪姦嗰陣佢都冇親自落場,一段錄音無直接證據佢點會打唔甩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞