[重口/重甜] 聖貞德大學 (2)

1001 回覆
59 Like 9 Dislike
其實唔洗講軍隊
講金融市場就已經係一個好例子,
你睇下美股咁,係咪大戶每次都贏,就應該知道幾難壟斷

因為個問題就係,就算你幾有錢都好,你相對於整個市場,都仍然只係魚仔
咁你話用軍事力量嚟打破規模限制,但係其他人一樣會咁諗,咁結果又咪係混戰

至於你話有條友打撚爆咗另一條友,咁係咪就等於贏嗰個會贏?
唔係㗎,因為戰爭係極端浪費資源,而且隨機性極大嘅嘢。
所以就算你打贏咗另一條友,你個損耗都極大機會令其他本來唔夠你打嘅人有能力贏你

同埋唔好睇小人嘅貪念
邊會有寡頭會滿足於自己地盤

然後你話唔挑戰美軍嘅話,美軍就唔會郁你?
咁係無可能嘅,因為美軍存在就係保護美國人嘅資產,所以你只要用私人武力夾鳩人,邊會存在美軍唔炸鳩你嘅道理
至於你話有錢人可唔可以收買美軍?
你估下你一個人嘅資產會多,定係你對手嘅資產多?
所以收買軍隊哩啲嘢,係窮國就真係得嘅,但係喺有錢嘅國家就無可能

至於你話有私人軍隊係咪惡晒?
唔係,因為普利戈津可以有華格納,普京夠有俄軍啦
結果又咪係鬥來鬥去
而更搞笑嘅係,普利戈津本來就只係一個廚師,而普京亦係21世紀先上位
至於前蘇聯啲寡頭點?
答案就係死撚晒
佢哋自恃拎住啲蘇軍、kgb,諗住只有其他寡頭可以收自己檔,所以隻眼就淨係睇其他寡頭
點知鬥下鬥下,鬥個兩敗俱傷,反而畀新興勢力上位

你有興趣研究哩種寡頭政治嘅話,可以睇下蘇聯

我覺得現實世界最貼近你眼中未來嘅,就係蘇聯同中國

又係有班人揸住啲軍隊惡撚晒,然後少數家族玩哂

但係歷史已經證明,自由市場先係最有效率嘅經濟模式
而喺呢套模式之下,無人可以一家獨霸
而家冇人會玩私人軍隊就係知道美國政府唔會容許自己做到所謂破壞經濟平衡既野
養軍隊毫無價值所以先冇人咁做
去到私人企業擁兵自動互相防範甚至打起上來既時候
就知個設定係政府「容許」私人侵略行動,咁養啲軍隊先有價值
至於點解會咁做?
唔知,未講到
H 市都係同一個情況,但幾個寡頭本身就等如政府而佢地既士兵(例如李家既士兵)就等如H 市既兵力,咁樣應該唔難理解

人的確可以唔知點解上到位,打破勢力既平衡(甚至狗屎運都係實力既一種)
但寡頭經濟從來都唔會阻止人上位,只係你上既果個途徑跟返企業內部架構就得,最緊要係幾個寡頭互相確認對方既地位,唔好起無謂既紛爭,邊個上個企業都係一樣咁運作。

呢度有啲似國家之間既溝通。難道世界又唔係幾個大國喺度瓜分世界既影響力?而家又有幾多國家領導人係打仗打返來,至少大國唔會,最後又咪國家內部權鬥上位產生。但邊個人做個國家都係果個,人地認既只係你國家既力量,而唔單止係果個領導人。

現實之中果啲最貼近既例子最後fail 有冇諗過佢地只係唔夠大 (當然現實來講點都吹唔到幻想咁大)
當你既軍力大到一個點,邊度仲有人敢上位。
我幻想之中四個巨企都起碼有航母戰鬥群同核武(鳩up 期間劇透埋添

佢地係「要求」你用一個對待主權國家既態度去對待佢地
但佢地又唔會成為主權國家,因為咁會有額外既責任
咁講啦,而家世界咪美國獨大
曾經蘇聯試圖同美國爭影響力,結果美國雖然唔直接用軍隊打死你,但係就用幾十年時間一步步打爆蘇聯
再講多個例子,日本試圖喺西太平洋搞套東亞新秩序,結果咪畀美國打撚爆咗
嗰時日本仲要賬面上世界第三海軍嚟㗎,而且擁有最多大型航母添,咪一樣會打

邊個話寡頭會互相確認地位?
Microsoft而家咪用chatgpt試圖消滅Google
兩個都咁高咁大喇掛?
然後Google就試圖用Google cloud,搶amazon喺cloud界嘅地位

at&t過往都壟斷美國電信業㗎,結果而家咪畀starlink爭生意

所以邊個話寡頭唔會試圖打柒對方?
呢啲都係講緊成幾十年歷史之中既影響力變大變細
總有人會落場
咁講
就算主權國家
可以穩穩陣陣三百年以上既都少啦
一個企業,可以做到百年老號我覺得已經贏哂
冇必要話永遠冇人挑戰到
甚至乎係創立人佢自己做到退休,無以為繼
所謂一個時代既終結我都覺得足夠
起碼個寡頭都維持左二十年左右
最緊要係有能力既情況之下,維持幾耐得幾耐
唔理用咩方法
同埋類似AT&T 比starlink 搶生意呢啲係科技發展中係無可避免既
而家既科技寡頭入面請左唔知邊個天才返來突然有技術優勢,咁就就算唔係特登都會唔覺意贏左
唔通你叫對面果個唔好咁勁住,等埋你先咩
又要連軍力都差唔多冇得阻止人架嘛

如果你記得既話,H 市陳日正果家人本來就係寡頭之中其中專精做傳統能源既企業
後來太陽能發電效率更高
但作為寡頭冇得侵犯其他人既產業
反而轉唔到身
佢成家人就收左皮
咁多comment以為有文
俾啲正評支持下先啦
比咗好耐喇,冇新正評我都冇計㗎
星期三出文未呀
有幾多個LIKE 先等如有幾多個人入過來睇
你地都唔幫手推
我都冇計架..........
你已正評這評論*N
咪就係囉
所以我先話只要市場較大,就無可能俾幾個寡頭壟斷到天荒地老
基本上都係越嚟越分散嘅多
我咪幫咗你好多
Push
推埋比親戚朋友一齊熱烈討論
推下
你唔出文又點叫人討論呢
星期六日會出
咁 星期六日先講
冇文唔討論
幫你推定先
曉夢唔紅
天理不容

#曉夢世一

佢真係可以紅就好
你gen多幾幅圖就一定得
推定先
推住等文
「那麼.....你打算怎麼做?」我問野貓說。我們確保雪瑞和艾力克在睡眠氣體中醒來之前,又為他們打了鎮靜劑,給了我們一點時間去想想到底怎麼處置他們。

「他一點都沒有變。」野貓摸著艾力克睡得像死豬一樣的臉龐,她明明從來沒有忘記對方。我們發現他和雪瑞藏身的地方時,雪瑞已經被清潔乾淨,穿了稱身的衣服,吃飽喝足。艾力克發自內心的對所有被強制出賣肉身的奴隸帶有不忍,即使那只是為了自己的良心過得更好,他也是難得的好人。

「你還是要殺了他,不是嗎?」我說道。殺了災厄的地區頭目,野貓就可以更容易的把混沌在這十幾條街失去的據點搶回來。他們趁夜突襲,用上鎗支彈藥和人命,不就是為了這個結果?如果不是因為野貓的留手,艾力克應該早就死了。

「我........你覺得呢?」野貓說。

「又是我?上次你們下不了手,又是我幫你去虐待帕克,今次又是我?」我說道。雪瑞已經到手了,艾力克的命我未必需要,除非......

「你那時不也跟我一起說要等等嗎?你一定有要利用他的地方對吧?就像......你利用我們找回奴隸一樣。」野貓說。

「又是你說我們的目的一致,我才一起行動的,而且這不是靠我的睡眠氣體,你.....」

「對對對,你都對,我把艾力克整個人都讓給你了好不?只要你不殺他......」野貓或許連自己的樣子都不敢被艾力克看見,只要知道對方還活著就好。

「我們先搬他到別的房間,要利用他也先得讓他肯合作才行。」我說。

「啥?你又要.......」野貓幻想著帕克的慘況重現在艾力克身上。

「不,我要他健健康康的,你也過來。」我說。

「艾力克,醒醒。」野貓待鎮靜劑的藥力過了之後,拍著他的臉說。

「嗯.....?伊利亞......你.......」艾力克一睜開眼睛就開始掙扎著,他當然預先被我們捆在了床上。

「你是誰?」艾力克問我道。他認識野貓,也看出了史密斯手上有混沌的紋身,在場有幫會的跟班並不難理解,但我身上甚麼也沒有。

「我就是沙灘上那個女人,雪瑞的主人。」我說。

「就是你把帕克.....」

「他沒死,你也猜到了吧。就是因為他沒有死我們才會找到秘道的入口。」我說。

「那你現在想怎樣?你這個變態。」艾力克說。

「哪有第一次見面就這樣說別人的?」我掐在他的手臂上說。

「雪瑞說的,你無緣無故的把她抓了起來做奴隸,而且還讓她染了毒癮,被你控制著,還送給這些幫會的人當玩具.....」艾力克說。

「嘖。在奴隸眼中大概我做甚麼也是變態的吧?有誰是自願做奴隸的呢?都是被逼的吧?」我說著,艾力克的的目光卻望向了野貓。

「先別情深對望,你也知道你本來就應該死了吧?」我說。「要是還想活命,你就要幫我做事。」

「幫你?做事?我有甚麼事可以幫你?」艾力克問道。

「幫我繼續做你的地區領導,我需要在你的幫會裏有人。」我說。

「但你已經是混沌的.....」

「對呀!要是我下面的人知道艾力克不但不用死,而且還能繼續做領導,那我怎麼辦?這些街區怎麼辦?」野貓說。

「停!」我大叫道。「你們跟我想清楚,所謂的幫派鬥爭,是誰叫你們打的?是幫會的老大嗎?不........你們到底知道誰才是幫會的老大嗎?」

「就這幾個街區的事,對他們來說根本算不上甚麼,重點的根本沒有人讓你們去互相殺死對方,只是你們想這樣做而已!」我說。

「我們要把設施搶回來了才可以賺錢,才可以交業績才可以在幫會裏面往上爬.......」野貓說。

「那你們失去了好幾個街區,有發生了甚麼事嗎?」我對野貓說。「那你打回來了好幾個街區,有賺到更多錢嗎?」我對艾力克說。兩個人都沉默不語。

「我已經試過一次讓一對男女和平相處,但沒成功,我不要再煩了。你們兩個要不跟我合作起來,幫我做事,要不我就讓你兩個都沒有好結果。」我說著,史密斯突然掏出鎗來指著野貓。

「我們合作?我們怎麼可能合作?那我們之前死過的那些手足.....」

「不要覺得人命很重要,不要覺得你們自己很重要,實際上這幾個街區的人全都在一夜間死掉,也沒有人會傷心。你們自己是明知道的。你們只是幫會的嘍囉,有時甚至是你的父母朋友都看不起的混混,你們存在是那幾個巨企允許你們存在,不要以為自己算是些甚麼。」我說。

「你讓我們....怎麼做?」野貓先說,艾力克只是嘴倔,但野貓知道這整個地區的人對我來說也不重要。

「你們表面上維持著兩個幫派的關係,艾力克就說因為輸掉了所以把原先佔了的混沌地盤的一半退回去,一直退到兔兔招待所這裡。」我說。「慢慢的開始著兩個幫會的交流和交易,把生意混起來一起管理,然後找個適合的時機,說你兩個在一起了,以後鬥爭的事就忘了算了。」

「在一起?這.....不.....這關幫派甚麼事?」野貓突然臉漲紅到了頭頂,明明已經是個老妓女了,還玩害羞。

「我才不會跟她在一起!」艾力克的頭沒被固定,竟然也別過臉去。

「夠了!你出去隨便問一個兩邊的成員,誰還不知道你們的事!不要再欺騙自己和大家了,這是我給你們的機會,自己選擇。」我說著,拉下了艾力克的褲子,讓他的雞巴露出來。

「把刀給我。」我伸手向史密斯要了把軍刀。

「刀就在這裡,你要不割下他的蛋蛋,要不就割開捆著他的索帶,你自己選擇,我們就在外面守著。」我說著關上了門。

「等等.....等等.....你不要過來哇~~~~~」艾力克在床上大叫著,門外剩下幾個沒死的災厄成員供不嚇得臉色鐵青。

「艾力克他......」帕克被我們送了過來。艾力克還算有道義,防守戰時沒讓女眷上場,到我們找到艾力克之後野貓也覺得再殺更多人沒有意義,妮娜和基斯汀娜才倖免於難。他們三個人坐在地上抱頭痛哭,後面有混沌的人用鎗指著他們。

「沒事的,先顧好你自己吧。」我說。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞