[重口/重甜] 聖貞德大學 (2)

1001 回覆
59 Like 9 Dislike
志同定同志
都係一樣,你明就得架啦
「砰!砰砰!」由野貓開始,和我們一起進來的幾個混沌的成員開始舉鎗處決著我們身邊那些已經倒在地上的災厄。十多個毫無還擊之力的人就這樣由睡著變成了屍體。

「雪瑞呢?」史密斯只好把注意力收回到我們本來的任務上。

「還在前面。」我看著追蹤器的位置說。

在秘道的入口也就是地下室的盡頭,我們身處的地方應該是招待所的儲物空間或者是員工休息室。被弄暈的人雖然手持著武器但看起來不是在嚴陣以待,甚至還有人在上廁所。

「敵襲!」混沌的成員大叫。爆炸聲和鎗聲終究引來了未被睡眠氣體影響的災厄。

災厄從這個休息室的唯一一扇門後攻了過來。我和史密斯躲到了一邊,那扇門只能僅僅過一個人,夾角太窄根本打不中甚麼地方。而災厄又不能用手榴彈炸掉自己的地方,所以反而處在被動。

「上!」為了攻堅野貓早就造了盾牌帶過來。兩吋厚鋼板前面還加了13層防彈纖維,盾牌下方的兩側還有可以伸縮的擋板,現在就收了起來好過這個門口。

災厄的子彈密集的打在盾牌上,隨著前面的人慢慢進入房間散開之後才有反擊的聲音。我躲在門後的遠處根本不敢進去,人體倒地的聲音此起彼落,慢慢的鎗聲變得零星.....

「Clear!」混沌的人喊道。房門打開之後睡眠氣體便放了進來,在鎗戰之中放倒了好幾個完全沒被子彈打中的災厄。可惜在野貓的命令之下,因為甚麼結果倒下根本就沒有分別。

「讓他們繼續,我們只要找雪瑞在哪裡。」史密斯拍著我的肩說。

我們現在推進到一個舞廳,一排排擺成圓形的座位圍著一根根鋼管,廳中間還有個大台,是很典型的脫衣舞表演場地。雪瑞的追蹤器顯示她就在前面那個舞孃的休息室裏.......

「別動!」史密斯輕輕推門進去,在我們前方就只有雪瑞和一個男人...

「小心!」史密斯只向前踏了一步,門後就突然撲出了兩個人。

史密斯在忙著應付右邊那個,左邊那個則向我而來。他手鎗的鎗咀已經遞到了我的頭上,可恨的是這個防毒面具不防子彈。我頭一扭,左手撥開了他的手腕,在子彈射出時剛好打在我的頭盔上。

我拿著手鎗的右手扣動板機,零距離的打在他的脖子上。在未能看清他們有甚麼裝備的情況下,這是明顯裝甲最不可能存在的地方。

在那人倒下之後我提鎗警戒著,右邊的史密斯把對方的手腕拉過了自己,小刀刺進了對方的脇下,這才知道對方根本沒穿裝甲,又連刺了幾刀,確保對方斷氣了才放手。

「呀!~~~~~呀!~~~~~」雪瑞看著身邊的死人,嚇得不停的尖叫。我又不能把面具脫下來,她看到兩個全身盔甲的面具黑衣人,肯定嚇到了半死。

「.........」她叫到一半,因為開門而走了進來的睡眠氣體,又把她和一起的男人弄暈了。

「找到艾力克了!」混沌的人從我背後喊道,看來整個建築物都被他們「清空」了。

「這個就是艾力克?」我低頭看著那個倒在雪瑞旁邊的男人說。

「等等!這個男人我要留下。」我說。
「等等!艾力克要給我留下。」野貓說。

「呼.....幸好是你們先來到。」野貓說。要是被她的手下看見,昏倒的人就會直接被補鎗了吧?

「這個就是你的奴隸?」野貓說。

「沒錯,而且這個男人我也要了。」我說。

「這輪不到你作主,我們先把他們帶回去吧。」野貓指揮著留下了部隊守住兔兔招待所,只有少數人帶著傷兵回到野貓俱樂部。

「艾力克•霍夫曼 25 歲,是災厄的新晉地區領導人。(雖然這個地區大約只是指十條街左右的地方。)是個拉丁美裔的白人男子,因為姐妹全都被賣成了奴隸,及後都變成了妓女和肉便器,所以極度痛恨色情交易.......」

「等等....兔兔招待所分明就是個妓院呀?」我看著從Decker Industry 的資料庫裏拿來的幫會人員檔案說著。

「招待所是他新打回來的,不是說了是新的據點嗎?他應該會把脫衣舞台之類的拆光,只做賭場的生意。」史密斯說。

「.....在年輕時與一名女子伊利亞• 羅米路關係密切,但在18 歲加入幫會之後脫離關係,直至現在也沒有關係密切的伴侶。以下是艾力克的家人狀況.....」

「嘩,這些調查真細緻。」我說。

「你的報告也一直在更新著。」史密斯說。

「徐曉夢,在2035 年被強制移植心臟之後使用人工心臟手術失敗,卒。」我說。「應該可以先寫。」

「這是報告,不是死亡筆記。」史密斯冷笑著說。「你按一下那個伊利亞的超連結繼續看吧!」

「.......伊利亞• 羅米路,代號野貓........」

「這是甚麼鬼.....」我說著,繼續看下去。

「.....23 歲,是幫會混沌的地區領導人,是個拉丁美裔的白人女人,在15 歲時賣出成為奴隸,混沌幫會成員提米• 葛拉利斯是其主人。伊利亞於提米的俱樂部(現稱野貓俱樂部)中擔任接待妓女持續六年,提供包括但不限於脫衣舞、性交及性虐待等服務。曾三度懷孕但被主人下令墮胎,在妓女生涯中也曾出版超過100 部成人影片。2033 年時因提米被晉升為混沌幫會的高層領導而離開俱樂部,離開時允許伊利亞贖身,及後伊利亞正式以自由人身份成為混沌幫會的成員,並接管俱樂部,易名為野貓俱樂部.......」

「難怪她會叫我等等。」我說。

「你覺得她還記掛著艾力克?」史密斯說。

「這是肯定的,但艾力克應該會很討厭她吧?」我說。

「為甚麼?我意思是為甚麼你會知道?」史密斯問道。

「這都是顯淺易懂的推理....算了你想不明白解釋也沒有用,我們去看看雪瑞吧!」我說。雪瑞在我們攻佔了兔兔招待所之後暫寄在野貓的看管之下,這是我要求的。
同啲黑人黑幫一樣,個個敵對都有關係
呢part幾刺激幾正
估唔到調返轉依班友係好人
自推
冇人睇了
加速pls
搞到好似呢班人先係好人咁
世事有時好難講係啱定錯
但係呢個時候我又想鳩噏經濟學,當一樣嘢成本低,自然會多咗人做,咁供應一大,價格咪自然跌
所以如果毒品交易合法化,而且可以科學合成嘅話,咁反而販毒唔再係穩賺嘅生意
因為其他地方唔合法
即係我地而家會有人特登走去泰國或者荷蘭隊草咁
而且人工可以合成可以有好多新花款玩
你果隻貨有特色咪一定要來食你果隻
因為會上癮
唔係講到咁一定賺既
但正常大家都唔會蝕住做(你敢頂爛市都係用暴力解決)
點都會有得賺
但係就算可以人工合成,都要開發,開發個成本都唔會平得去邊

其實你當藥廠咁咋嘛
同其他行業比,藥廠邊會算好好賺嘅行業

同埋其他地方合唔合法唔緊要,重點係如果毒品合法化,咁自然唔只黑社會可以做,而係民間企業都可以,咁咪自然陷入我講嗰個loop
四個巨企就係要維持個「正常社會」既形象先特登要整啲黑幫出來做黃賭毒
根本唔可能容許其他人私自做呢啲野
黑幫牽涉到自己生意既時候個守住地盤既特性好強
香港以前連紅VAN 路線都爭得來賺錢
唔通紅VAN 又唔係合法生意?
只要用暴力令到其他人做唔到呢樣生意咪得
你有得用暴力,點解其他人唔可以用
嗰度美國嚟
同埋喺市場經濟社會,巨企本身就非常容易出現
你睇Google冒起都係不足二十年,而嗰時it世界就已經一堆超級企業,例如Microsoft、Oracle
同埋現代社會係越嚟越唔容易有業務無所不包嘅綜合企業,取而代之嘅,反而係純粹喺自己嘅業務上獨當一面嘅領頭羊

就好似你唔會見到Google經營地產、公共交通
根本現代經濟已經係複雜到無人可以一隻手玩哂,當你擅長管理一樣嘢,你好難可以叻埋另一樣

例如豐田係世界第一車廠,造車經營獨步全球,但係佢連一架似樣嘅電動車都搞唔到出嚟
非也
google 係跨國大企業
同故事中既巨企仲差一步
故事中既巨企(亦即cyberpunk 故事設定例牌既megacorporation ) 同現實最大既分別係有私人軍隊
呢個世界再冇啲咩你有個創意或者你識做生意就可以上到位既事發生
你盤生意掂既
你一係放盤比佢,入佢公司做
一係死
除非你一個人打得贏飛機坦克
文中就係講四個巨企喺佢地既範疇或者可以講係地盤入面,係玩哂
由人造衞星
到你買件衫粒鈕
都係佢地既子子子子子子子子公司分別造出來
再加上佢地已經利用黑幫滲透地下世界
所有可能集結得成既暴力團伙全部喺哂企業果邊
係,美國人人都有槍
你可以殺到一個人,但你殺到成個黑幫?
真係比你殺哂仲有私人軍隊等緊你
更加唔洗講成個州入面所有法律都係佢地話事
正所謂法官、陪審員、劊子手都係佢
你覺得真係仲玩緊而家既資本主義?
但係養哩啲軍隊全部都要成本

其實一百年前嘅標準石油公司(美國公司嚟),應該係最接近你講嗰個狀態嘅公司

佢壟斷咗嗰個年代90%以上石油交易,可以話係一間公司有錢過一個國家,但係結果荷蘭一個咁細嘅國家都可以扶持出shell出嚟

而shell後尾係發展到同標準石油一樣咁大

所以就話喺市場經濟之下,基本上係冇可能發展到咁嘅情形

標準係比美國自己打死左啫
佢根本唔會容許間公司威脅到自己既政權
應該話咩政權都唔會容許
市民都唔會容許
經濟學上來講資本既過份龐大其實只係政府過份龐大既另一個極端來,同樣會造成巨大既交易成本,好難維持
但係科幻設定來講就係用科技超越呢種屏障
巨企可以透過大量霸佔知道產權來令到所有人都冇野好做
甚至霸佔知識同教育令你唔知有咩做
交易成本就盡量轉嫁哂比普通人
成個社會都用一種唔太有效率之中最大效率既方式運作
因為最上層既人鏈住左社會條頸
係所有人都過得差左
但又反抗唔到
你明唔明果種感覺
我明你想表達啲咩,只係我想講科技發展反而更加令到個世界難以壟斷

你講話標準比美國打死,其實係冇打死到,佢嗰時雖然叫做分拆咗,但老細其實都係同一個人

而知識產權根本無可能壟斷到,因為呢個世界太多技術,而隨著技術發展,要發展嘅技術就越多

好似古時咁,大家最重要嘅都係農業相關技術,都係肥料、插秧、種子、天文(用嚟計曆法)嗰類嘢
但呢兩百年,係令到呢個世界多咗無數技術,而呢個過程係未來就只有加速

就講晶片業咁,大家即刻會諗起台積電,但大家唔知道台積電背後用幾多唔同技術,而哩啲技術係由好多人持有
例如晶片設計軟件就由幾間美國企業擁有,光刻機就荷蘭asml,光阻膠就信月化學,然後仲有超大量材料係由好多唔同公司持有專利

呢個行業係複雜到,中國咁大嘅國家,都無辦法自己獨力搞掂晒啲技術

而且呢個仲要只係一個例子。
咁所以我就話,根本上無可能由少數幾間企業掌握晒大部分技術

同埋有另一個原因,係因為管理上,一間公司係無可能處理太多唔同業務

當一間公司,試圖管理本業以外嘅嘢,一般都會混亂

就好似德國大眾汽車咁,本來整車都好叻㗎,但係喺電動車製造嘅成本管理效率上,佢畀tesla屌打咗,就係因為佢哋用造汽油車嘅思維去造電動車,咁所以咪始終差啲

而哩啲問題係基本上每個行業都會有,所以呢個世界先至冇可能由少數幾間企業(組織)壟斷
個問題始終喺私人軍隊上面
你可以試下幻想一間公司,例如intel 咁
好似你咁講,要用好多唔同既技術去整晶片出來
佢而家仲係要同人合作同埋搵人買材料等等
但你想唔想像到如果佢被容許有私人軍隊
佢會同你講ASML 我出錢買起你直接做我子公司
拒絕就食飛彈啦
最多大家都唔好做既啫
咁到時就要睇下國家保唔保到間企業,又或者係intel 既競爭對手保唔保到
覺得保到咪打過,保唔到咪要放棄ASML 比intel 吞左,以後唔做晶片
粒飛彈唔夠人大粒係冇話事權,佢都唔想
如是者用硬實力可以就令到成條供應鏈入哂同一間公司
其他公司變相做完全唔同範疇既野
例如故事設定中
Decker Industry 係軍工企業
五輪重工係整車/船/火車/飛機
道特科技係做各種古靈精怪既科技同研發,尤其可能係生物醫藥方面
(所以Decker Industry 要整複製人要秘密咁做)
地平線綜合金融真係金融,成個股票市場連同銀行業同貨幣管理佢做哂
大部份時間都係互相合作
仲會互相幫襯,冇可能一間做得哂所有野,但絕對唔可以比其他同類公司冒起或者其他巨企做埋同你相關既野
仲要佢地由出世已經管理好哂大家既基因,人群都分哂類,可以諗到新野出來既人一早已經入哂佢地既學園入面甚至係公司入面,諗到新技術出來個知識產權已經係歸左個組織所有
就算你真係冇加入佢地又比你諗到新技術出來,只要佢地發現你做既野賺得到錢就會你講叫你加入佢地公司。比你領導返自己既部門(正如你所講因為舊公司未必能夠管理到新經營理念),但牌頭轉返做巨企,交業績上去就得。如果你拒絕都係一樣,食子彈啦!

只要有拳頭,佢地又唔係追求最高既效率,只係追求最高限度既控制,就可以了係咁
其實有冇諗過俄羅斯就係咁
你可以search下咩係華格納傭兵,同埋美國都有私人軍事公司

我覺得你呢個諗法嘅問題,係假設咗所有有錢人會互相合作,嚟令個社會變成咁
但事實係有錢人之間嘅競爭先最痴線,基本上你可以話每個有錢人都想其他有錢人死

甚至乎,啲有錢人係會寧願要啲窮人take over第二個有錢人嘅位置

因為當個窮人成功咁做,咁反而可以趁市場不穩(舊勢力收皮,新勢力未穩)搶佔更多市場

呢個都係其中一個美國人鍾意搞創投基金嘅原因

另一方面,假設有其中一個資本家試圖通過武力控制其他資本家,你估下其他資本家會點?
所以到頭來資本家先得出一啲規則(亦即係法律)
嚟防止一家獨大
我覺係佢地做埋同一樣野既話先會競爭
如果另一個範疇既野我根本爭唔贏
就算佢衰左我都唔會有特別多著數
更何況佢同我一樣,都養緊呢個地方既一大部份人口
佢有咩依郁,影響既反而係我呢邊既需求
就算其他人最後會取代返佢,都有陣痛期
最橙係成個社會如果已經係寡頭壟斷
即係大家已經係社會秩序既一部份
你會寧願氹掂一兩個熟人就可以控制社會秩序
定係要分散呢個社會搞到好多持份者要傾
如果新人上來我同佢傾唔掂或者佢唔妥我咁點算
到時咪又要打?
點解唔可以穩穩陣陣係佢就係佢?(當然都唔會永遠,人人都會死既,不過一個時代係佢做代表咁啦)
一個資本家用武力威脅另一個資本家會點?大家互毆囉
始終會有人贏然後冇人再敢挑戰佢
如果個社會一開始已經寡頭,咁你講嘅嘢的確有可能
例如韓國就係咁,當然亦因為咁,韓國近年經濟越嚟越差
但問題係,寡頭係有規模限制,當一個市場太大,你就無可能壟斷

好似美國咁,big tech當然好惡
但咁樣係咪就等於big tech惡晒?又唔係喎,因為有其他資本會想入嚟分一杯羹㗎嘛
你話如果其中一個資本家想霸某種技術,然後想收購嗰間startup,唔賣就打死佢

咁但係如果有第二個第三個資本家都想咁做呢?

所以啲資本家先會要制定一啲規則呀,就係唔想每次都搏命

同埋一般嚟講,你就算好有錢,你都係會傾向投入主業務,多過經營武力

因為個人基本上冇可能養得出國家級武力(俄羅斯例外),但係對於美軍哩種level嘅組織,基本上就係冇可能嘅
咁身為一個商家佬,你估下佢哋會寧願嘥錢,發啲無咩可能成功嘅夢,定還是乖乖地賺錢?

題外話,歐洲班人甚至乎極端到連武力都唔想要,佢哋成日想靠美軍保護就算

所以你睇下邊會有資本家想要武力?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞