[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (84)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
4月先有X SUBMIT
2024年2月?
睇左堆review 最尾決定買viltrox 13.4
13.4 + 18-55 應該夠玩
想買埋支35 f/2試下玩下
當鏡頭蓋用好方便
放入袋細細部好輕便
平吖嘛
你個希望係base on d咩?
邊支先
七工得25,銘匠有23同25,但支23個field curvature 真係不可用咁滯,另外就係viltrox 23

買番原廠算啦
sigma 30.4 la
Thx 等我睇下先 諗住拎部舊機每日影下
想問下各位師兄!如果想入手X-S10嘅話,買唔買埋50-230mm嗰枝kit lens好
呢支新野黎? 又要再諗過
之前35mm f2 定f1.4都諗左好耐
支鏡好舊,N年前
X mount就新出無耐

其實無咩要諗,要快就F2,要特色就1.4
第一次去北海道諗緊要帶咩鏡, 應該影景多, 少少同人合照, 手上有下面啲鏡
50-230
35 .4
16 .4
18-55
如果帶兩枝鏡, 係咪16.4同50-230, 定其實長焦唔重要
有無師兄可以分享下 Xpro 3 / XE3 / XE4的睇法

自己本來係其他廠的FF機用家
近期對Fuji機有得模仿菲林+輕便呢啲優點好有興趣
所以想買部副機(一機一定焦鏡)比女朋友snapshot

Xpro3當然好但少少貴
XE4好似新+平啲但第一頁見師兄話部機唔好用
反而XE3見評價係好用的機

所以想睇下大家覺得邊部性價比最高?
iPhone
你自己對Fuji機好有興趣
但部機係你女朋友用
而好唔好用你係睇第一頁師兄講
你自己都拎住三把唔同嘅尺,咁你想大家用邊把尺俾意見你

btw
iPhone+1
XE3冇全新啦
XE4講緊用開相機既巴打覺得對比XT系列操控冇咁好,同冇咁好手感
女仔應該會鍾意XE4個樣,不過XE4又好似斷左貨了
想平玩長焦值得入手
標準zoom 點可以冇
1855 +50230+枝你鍾意既定
諗性價比基本上唔使諗Xpro 3

Xe4 主要係閹割左一啲制(對比xe3), 但係冇話用唔到
我覺得你可以考慮xt30ii, xe4, 仲有xs10(呢部性價比應該最高但冇咁靚仔)

我估你都係買俾女朋友,然後比自己用㗎喇
最後果句真
買部自己想要既,女友唔用就可以自己用,完
Xe4太無手感,拎一日應該都幾攰
可以考慮下xt30ii
你隻手冇感覺姐,唔係代表人哋條女隻手冇感覺
大家男人應該都明的 都係出師有名
iPhone當然易用 但一放大張相就出晒事

香港有無showroom可以多幾部實物拎上手試下?
最緊要易用難聽啲講
可以比佢當傻瓜機用 又可以比我過下APSC手癮
富士showroom唔夠咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞