[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (84)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
相機選擇 單純個人睇法

富士嘅product line越搞越多,呢篇文暫先以X-Trans sensor為主軸,講下我對呢幾條line嘅睇法

X-Pro#系列 (目前仍然係Made In Japan )
每一部都各有特色,以旁軸混合觀景窗做最大賣點
X-Pro1: 第一代X-Trans,以最重味精嘅Velvia為例,顏色最靚,貼近菲林,濃而不滯,艷而不俗,絲絲淡逸,雋永情趣,但舊機始終對焦會比慢更慢,適合慢拍
X-Pro2: 第三代sensor,因為X-Pro3嘅初心令到佢仍然有存在價值
X-Pro3: 第四代sensor,對焦速度有顯著提升,而且有非常有特色嘅副屏幕,令用家尋回攝影初心好似係

X-T#系列 (X-T4轉咗做支那造)
旗艦機
X-T1, X-T2為過時產品,想買平機都唔輪到佢哋
X-T3: 用緊最新第四代sensor,因為X-T4冇更新sensor令到佢仍然有存在價值,旗艦嚟講價錢幾實惠,但想再抵玩啲我會揀X-T30
X-T4: 又話唔會有嘅IBIS最後都係整咗出嚟 富士好鍾意反口,暫時最Top嘅機,水貨已經跌到1萬樓下,準備出手了
X-T5: 2022最新機,40MP,好用嘅反mon終於返嚟,但係同X-H2定位撞晒機,睇款做人啦

X-T#0系列 (X-T30 II 都係支那造)
中階機 唔常拍片又唔需要IBIS嘅幾啱用,冇X-T_咁重,新手學攝影都應該揀佢
X-T10: 過晒時
X-T20: 趁而家夠平,幾推薦入坑用
X-T30II: 進階機,對焦速度拍得住旗艦,有多少少budget就揀佢啦

X-H#系列
X-H1: 巨+重,內置防震效果幾明顯,好過Sony a73,當初劈價一半令用家怨聲載道,而家水貨好抵買,有膊頭嘅男人(但有柏金遜又買唔起X-T4嘅)值得一試
X-H2S: 2022新機,配備市面上只有最高階相機先有Stacked Sensor,高ISO表現應該會係APS-C入面最好
X-H2: 2022新機,40MP

X-E#系列
X-E1: 難得嘅一部1代sensor,發色同X-Pro1有絲毫差別
X-E2/X-E2s: 無乜特別,而家可以skip
X-E3: 一流嘅可換鏡副機,抵玩之選
X-E4: 用返第四代sensor,但係左cut右cut啲操作搞到唔太好用,富士硬係做埋啲多餘嘢

X-S#0系列
X-S10: 好哋哋轉咗用PASM dial,冇咗富士其中一樣最有特色嘅直觀操作,但對轉會嚟富士嘅人應該幾有親切感

X100系列 (目前都係Made In Japan)
內置23mm (35mm equiv.) 鏡頭,不可換鏡設計,唔建議手上冇其它system嘅情況下買X100;非常好用,方便帶出街,影多咗相,做副機冇得輸!
X100V: 比上四代更新咗鏡頭 (之前四代都係相同設計),銳利度提升咗 (不過都唔係好好),諗到再講

富士永遠會令消費者失望,希望X-H2S可以有改善
置頂返另外兩個漏咗既comment了
真係唔好意思
新sensor仲係得好少recipe抄
細,完
本來我今日都想買支27二代
想用黎取代我支23/2

真係好輕便
畫質不過不失
但係對焦真係差d
結果無買到
雙位數xt30再對上就係單位數
即係xt4/5
xs條line就對應返xh
去旅行影landscape多, 應該會入支 10-24mm F4
本身有kit 18-55
值唔值得入多支 samyang 12mm f2 去影1,2晚星?
其實我會揀羊羊羊
唔要1024
我本身想入 samyang 12mm AF 嗰支, 但係以前無玩過定焦驚去到旅行先發覺唔岩玩就玩完
咁wide影風景都唔駛點對焦
用超焦距都夠
mf同af都無咩分別
定焦wide鏡都唔係想像中咁難用
其實你本身都有18-55,12唔啱玩最多咪crop少少,或者換返做18-55 有咩會玩完

btw影星可以睇埋vitrox 13.4
岩岩睇埋呢支 影星+影景真係幾perfect
好難揀
請問新手係咪買kit鏡最好?
計埋laowa 9/2.8 既話應該點揀
9mm其實唔係咁易用 建議諗下係咪真係有需要用到咁wide先
唔係嘅話大兩級光圈一定實用好多
三陽嗰枝幾好用,但要搭其他鏡
下下太wide影出嚟好易厭

af版自拍都幾正,又輕輕地。過幾日就帶埋佢出發
細size真係好吸引 始終方便帶出街好重要
唔該
以過來人嘅身份同你講:唔好啦
光圈大一級都爭好遠
我淨係用GFX
相機format電腦format乜柒都試過了
問題不定時出現 真係無解
冇計

舊機 舊鏡 好相
想問下23焦距係咪得原廠揀?
我見好似都多人買七工匠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞