[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (84)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
頭先喺星際已經有幾條大陸撚狂掃黑色,再講多兩日呢就黑色都冇貨

自行三思
其實你想啲路人甲唔存在就唯有行近啲
呢個真呀啲C拉,阿嬸係唔會同你客氣
我係你呢就融資魚眼大殺三方

你揸得水平嘅變形一定唔會係人囉,但視覺一定有驚喜
大師,你支支都話唔易用你嘅人生都好辛苦姐
三陽四寶加左成千蚊
留tg?
大陸撚,掃晒
好快全香港冇哂
買wide 變焦彈性好多,可以影風景大景同建築大教堂個d
路過搭個嘴,不如忘記咗枝18-55
XF10-24(或者其他ultra wide)加TAMROM 18-300(或者其他天涯鏡)
最多用完放咗枝ULTRA ZOOM當租鏡
呢個好似都係一個諗法
不過因為唔會一次過買兩枝($$),所以應該都係wide 嗰邊先
多謝提議
湖光山色如果用長焦的話
構圖變化會大好多

但筆直唔夠咁就無辦法了
呢個有少少同我嘅諗法唔同,我以為好似上面張obersee 咁,首要應該係廣角先於長焦tim

定還是我應該諗遠啲,「湖光山色」唔只係喺一個窄嘅行人路舉機,而係幻想好似富士山咁,座山係喺幾公里後,用長焦拉返近啲?
都要睇你主要想影咩嘅
影湖緊係廣角好,但如果影山一定係長焦影大特寫影山峰嘅shape
最理想就緊係兩枝都有
所以in the end 我都會買哂兩枝嘅,不過礙於budget,可能都要隔返一兩個月先買第二枝啫
見到壯麗嘅景色
用廣角先於長焦都好正常
有時間就好似你咁講
用長焦去拉返近去影特寫
不過,小心另一半唔耐煩
可以睇睇呢度,睇下有無幫到你?

https://youtu.be/oj94H93JGbw
仲有一個方法
廣角可以用幾張18mm嘅相合成出嚟頂住先
雖然有好多限制,但相對上長焦就更加難由55mm crop去300MM都仲keep到質素
我見合相通常都係打橫合,整張類似panorama 嘅相出嚟
我想問可唔可以做到九公格咁合,令到個成品唔會變匹一張長相,而係可以做返一般resolution?
用18mm直度打橫掃過去咁樣影幾張,合成完再crop返3:2
個效果就係12mm鏡頭咁wide (焦距除sensor長闊比例, 18/1.5=12)
有呀
好在上嚟問下,咁多位巴打又唔嫌我唔識,俾到好多insights 我
感激不盡
thanks
淨間研究下點樣影埋人先
其實無自動辦認雀鳥IAF既機,可以點影高速飛行既雀?
係咪帶埋支600MM大砲都對唔到焦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞