[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (84)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
水貨應該真係無晒
行貨就大把
x-t30ii 真係一部咁好既機?
X-T#0系列 (X-T30 II 都係支那造)
中階機 唔常拍片又唔需要IBIS嘅幾啱用,冇X-T_咁重,新手學攝影都應該揀佢
X-T30II: 進階機,對焦速度拍得住旗艦,有多少少budget就揀佢啦

之前買左部x-t30ii 俾女朋友
最近想買多部body 俾自己,再睇既時候就諗點解唔買xs10 多個ibis
xs10最大缺點咪就係個樣
同埋成部機造工都真係好膠下
係既,同埋行pasm,用開fuji 既人應該會唔慣
但其實佢成個spec 基本上同xt30ii, xe4 一樣,仲多個ibis
某程度上應該比xt30ii 好先係
xt30同xt30ii分別大唔大?除咗多咗啲屎色filter外,仲有咩唔同?
個mon 好似話清楚d 🤣
如果我買新鏡 洗唔洗帶埋我用開嘅機身去試?
最好帶埋
今日試過35/2落XH2都係麻麻地
反而16 2.8好好
差幾$
千零蚊左右
返咗香港半個月都好少用xt3出街9影
依排轉咗用罪大影相多

今日走咗成半個九龍
土瓜灣>宋王臺>城寨公園>經界限街走去石硤尾>西九龍>完

本身諗住試下weekly d 色,雖然jpg直出都好正
但係已經習慣每日都要用LR執色,所以自己再執過

早知今日淨係帶xt3出街算
貪輕便入手左部XE-4
但買完先發現Fuji 啲鏡無咩選擇

1)輕便 2)大光圈 3) 中低價錢

本楚好鐘意支pancake lens18mm F2R
但原來已經11年前產物
正方形Hood

退而其次就唯有諗23mm F2.0 / 27mm F2.8

如果一機一鏡 師兄覺得邊支好啲
Around 135的28mm-40mm 都係自己常用熟手的range
所以暫時又無太大興趣買35mm

如果照買全新20mm f2r 會唔會好傻?
銘匠光學 TTArtisan AF 27mm f/2.8 XF
2手18f2 la 鍾意點講唔去馬
鍾意方hood既話35f1.4 都得
27f2.8 一樣好正喎
顏色呢d個人喜好黎嘅啫
無分話好唔好 自己鍾意咪得
你得覺得turn到好靚
實有人話超現實/味精 乜乜物物

btw我都好想有時間photo walk
邊支係20f2r

18 23 27
3支入面23對焦最快
追焦都追到
中距離後畫質最好
但死症係近拍會soft
18同27無線性摩打
對焦會稍微慢 同埋會chok一chok
而且追唔到焦
所以睇你影乜
如果對焦無乜特別要求
即係影下日常野 飲飲食食
唔需要追小朋友/寵物
就建議27
FF 28-40mm呢個range完美迴避咗sigma 16.4同30.4
最近入手咗xe3 點解開咗菲林模擬 影完都係冇套用落去有冇ching知道
18mm F2打錯
咁聽落23可以揀
部機主要比女朋友用 佢無AFC Eye af 會張張相都Out focus
Sigma 無光圈環
富士都無鏡揀咁真係無邊個system有鏡揀
想買枝 16-80,係咪買水貨到得?
睇吓說明書先
真心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞