[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (84)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
想問吓舊xf23f1.4好無用
2500左右仲值唔值得入手?
用緊xe4
縱合幾個巴打既意見(猿田巴,紋次郎巴,私人密件巴,杏目巴,有人問我巴,飛星傳恨巴,炮友巴,寶巴,同埋SS923 巴)
我俾Tamron 枝18300 震撼左
而家個plan 會係先買tamron 18300,要影wide 就用18mm 果邊pan 幾張再合
再有budget 既時候就買枝16.4(因為想買多枝大光圈)

希望快d 天氣好返d,plan 返個行山黎試鏡可以有d 成品出到黎

多謝咁多位巴打既意見
呢個都係好選擇但要留意騰龍一定要買行貨,因為香港代理講明水貨係唔收保養唔會維修。同埋聽師兄講喺永成買係額外多2年保養
收到!
我睇完d 片之後,再拎自己枝1855 試,根本就做唔到微距
頓時覺得枝18300 既用途又多左
而且佢影人像個散景都好正,對我黎講好震撼
之後再諗可以用18mm 端影相再merge,暫時可以勉強影到大景
一枝鏡可以做到天涯用途好似汎用性都好高咁

不過而家個concern 有少少係個重量,唔知會唔會頭重腳輕
如果電話有超廣角鏡頭不妨善用一下
影大景merge相有咩差池都有幅後備相望下
又可以即場SEND埋俾另一半分享
有冇巴打用緊
買咗35mm f1.4同27mm
推薦35mm, 個人覺得外型造工都好過原廠
27mm就要扭螺絲又要自己對齊, 麻麻地
利申冇用緊,但係呢個價錢好似仲平過F2個枝,應該抵屌
只係配xe4好似F2靚仔啲
如果係富士機嘅話
用AF-C, Zone
用嚟影運動同雀鳥都得

成個計劃出哂嚟
用手機就影到啦儍閪
用緊xt5配sigma 18-50
用a mode個測光成日都會怪怪地
有時zoom遠會個mon暗一暗再光返
有冇方法解決?定係壞機
之前應該都有人po過link
可以參考返, F2感覺抵玩好多, 有WR, 輕啲
不過最後我揀咗新1.4
Xe3 9成新3500左右買唔買得過
定係xe4
淨係影相玩吓菲林模擬
10年前嘅科技你都好意思話抵買又唔係對焦快
當年全身都係$4000到咋,你有錢咪去買囉
睇你覺得有新d 既film sim. 同setting
有得玩唔同recipe,
定多個dial 操控緊要d
sensor 同機身效能就都係新既會好d
而家中階機好似冇邊部抵
返到屋企Del相好麻煩

用連拍+es預拍影雀仔太爽
早排幫d小朋友影畢業相
淨係連拍拋四方帽
返去揀相都睇到眼花
一張raw幾多mb
用緊, 想放
覺得速度真係慢 畫質雖然都幾無敵
唔算細支(配xe機),畫質一般
收到2.8個centre都仲未追到xf27全開
買咗幾個月就好快放咗換xf27(當年價錢係4k vs 1k)
但而家價錢差唔多就睇你自己

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞