[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (84)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
用iphone1.幾光圈影都仲清過我呢張用33.4收到f2.5嘅
相機真係太過時

最緊要齊焦段, 你掌握下個距離同焦距都可以影到淺景深, 同埋女人心多起上黎, 咁岩你無鏡係中到佢想要既野, 咪又係ham, 有時d 女人問返你點解背景咁濛睇唔到佢地起邊到

要靚最緊要都係光線同構圖, 同埋你同老婆既溝通, bokeh 呢d 野真係好次要
ching講得好好

的確2.8都好夠用,唔洗下下追求到極致淺景深嘅,咁買支二手16-55應該啱啲
咁你係想買支鏡嚟街拍,買支鏡去日本旅行,定買支鏡影老婆先?

btw
就算係23f1.4影人像你都唔好預有咩淺景深可言,55/2.8都係。std zoom嚟講70mm@17-70/2.8已經算最淺嗰支
咁人肯定係貪心嘅

17-70呢支好似都唔錯,如果加返光圈環就真係唔洗諗即刻買

而家諗緊16-55定呢支
官方有個表 喱枝食到4千萬
去旅行梗係zoom好
你不如諗真d自己想點啦
咁就好,不過食唔曬冇所謂,我都唔會放大聞

聽完各位ching意見都覺得應該係16-55,唔想遇到有啲位想影但礙於焦距影唔到,好似點都係帶支天涯鏡好啲
你想矇到阿媽都唔認得就買支90啦
輕便喎唔係唔買吖?
其實而家有所謂食唔哂40mp係有幾食唔哂嘅實測未?
見之前fuji rumours 又話食唔哂都會好過26mp sensor
23都有優點既
- 畫質
- WR
- size
- 大光圈
你有以上需要就可以買
fuji個list嘅食晒
係講緊開放最大光圈都符合40mp嘅標準
就算唔喺個list入面
只要收細光圈其實都可以好sharp

另一樣野係我都唔知點解
根據我自己實際測試過
23/2喺40mp嘅近視問題
係比26mp果陣好好多
雖然仲有少少soft
但唔會係以前xt4果種矇查查嘅感覺
呢個post 試左唔同富士23mm鏡頭30cm 距離表現
X100F, X100V, 23 F2, 23 F1.4 一代, 23 F1.4 二代
不過佢用X-H2 插,都有d 分別
https://www.instagram.com/p/Cn3GKn2yVOL
我都睇左呢個
用xt4配23/2真係soft到咁
xh2好好多
Xe4 Xt30ii 點揀?
又係我了
Xpro3 配咩鏡頭好
想輕便 多影街影同人
求指點
等效焦距黎講 35mm真係wide鏡wo
妖鏡
功能冇分別,係xt30ii 操作會好少少,基本上揀你鍾意嘅樣就得了
35f1.4 配埋個方hood外觀冇得輸
又輕便大光圈
我見好似eye tracking 唔同,但又唔肯定firmware 更新後係咪一樣
基本上一樣唔使擔心
咁二手xt3個firmware 係咪更新完都一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞