[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (84)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
輕便 定焦 用XE系
你都有Sony 雙修嘅話梗係輕便 x100v, xt30ii, xe4
郁clarity之後靜態要load 連拍就反而唔洗等佢load
樓主copy漏左幾個置頂comment
ME眼殘整漏,請見諒
比我會等x-pro4/買2手 x100
都係用黎玩就緊係買玩味多少少
試過sandisk同transcend都係咁
我再試下其他牌子先
唔該晒上面咁多位
我再諗下先
為左個cfexpress卡位會揀xh2 會唔會好on9
新手想入x100V去旅行
係咪HK price 問到邊間有水就ok?
跟番#1去check ?
唔該哂
今年所有新機都行嘅CFE

咁你話你戇鳩呀定係聰明呢
你見到實物先再講啦
連拍用CF快好多好多
之前個post咪就係話你“訂水貨”等同叫佢係星際執部二手俾你

我見依家個價咁高好多人放番部機出黎
你其實keep住留意旋拍同多d行星際仲好
大家對xf27mmf2.8有咩評價
咁都得
好彩上黎問問
都係睇定d先
新手留名
買23/2好過
不如你c&p多次 pin返
鏡頭選擇

轉載: 原厰鏡頭比較by 月巴良月

我都玩過唔少鏡, 而我係非常推介1855嘅
富士幾支差唔多焦距的變焦, 講質素一定係1655最好, 但重到飛起
反而1855輕得來質素高, 價錢又抵, 計CP值真係超高

相信多人唔推介唔係因為呢支鏡唔好, 係大家要求唔同
可能為質素/大光圈而轉玩定焦, 16+35+56 呢種組合已經唔會再需要1855
可能為不同焦段, 如果用10-24, 咁加支定焦的用處就大過加支1855好多
可能為質素光圈而放棄輕便, 就會揀1655

好多巴打會追求最高質素, 就好似56.2 vs 50/2咁, 好多人推56.2而覺得50/2雞肋
但總有人會因為50/2的其他好處而揀佢
1855都一樣, 如果你係想平衡各方面包括質素/方便性/輕便/價錢, 呢支絕對唔差, 但如果你追求更高質而願意放棄其他元素, 咁呢支咪唔會推介
講到尾咪又係睇你需求

35.4 vs 50/2 vs 56.2
先講50/2 vs 56.2
56影人真係無敵, 散景無得輸, 同光圈快門ISO, 56影出來比起50會光少少白少少
50就sharp啲, 輕便啲, 對焦快, 但散景果啲一定無56咁好始終得F2
如果你主力影人又夠Budget又唔介意重少少, 一定揀56.2

35.4 vs 56.2
影人黎講兩支都勁, 56質素會再高一啲, 光圈大多半級, 不過35輕身, 可以用埋黎街拍, 上youtube可以搵到好多人比較呢兩支影出來的人像
如果連人帶景35.4會啱啲, 當然其實如果咁計可能更廣會更好, 呢兩支黎講主要係睇你想要邊個焦段

所以總括就係
35.4 = 輕便+人像靚+街拍好
50/2 = 輕便+WR+街拍好+Sharp+對焦快
56.2 = 人像最靚 + 散景最靚

點解放50入56
最初買50/2就係嫌56太貴, 其實入左50/2我係非常滿意嘅, 影人都好唔錯, 又夠輕, 果陣去旅行用10-24加50/2, 係正嘅
只係之後見個朋友支56影出來真係好靚所以先忍唔住入埋, 一比較之下就高下立見
但如果你問我性價比, 兩支其實都對得住個價錢

支50/2我都準備會放, 原因係佢的好處對我無咩用
街拍輕便我有35.4, 影人我有56.2
我又唔係影小朋友或者其他需要對焦快嘅野
我XT20機身都無WR, 鏡有WR都無用

放左50之後後悔
以前用50/2超滿意,聽個frd建議試玩56.2真係覺得靚啲,但越用就越覺得其實如果唔係兩張相拍埋一齊睇根本唔覺得50/2差,就算拍埋都覺得50/2好靚只係唔及56
但呢個分別越諗越覺得唔值得用多一倍錢同埋一倍重量去換,仲要對焦慢咁多 (雖然呢個唔係main concern)

放56入返50
當時我有50/2,入左56.2做左啲比較
之後比較完放左50/2,依家過左一排又後悔,準備入返50/2

我當時第一次入50/2的時候正正就係見外國review大部分人都係讚支50/2又抵又sharp又輕,不過無可否認56.2的效果係唔同啲,而且好多人好追求1.2大光圈
所以跟上面巴打咁講,其實好個人,你有咩需要咪用邊支鏡,無話邊支一定好啲

揀50的原因
大光圈要放棄啲野,可以係重量、大小、價錢、對焦速度
例如56.2 vs 50/2就好明顯,後者又輕又細又平又快又Sharp
所以結果都係睇你自己需唔需要個大光圈,需要的話當然有大買大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞