[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (84)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
水魚都冇用全世界都知呢部機係升到咁貴冇人買嘅

有價冇市
銀色水貨都要萬二
反而行貨銀都係萬三頭
最近部X-E2個EV dial壞壞地想拎去整,
人在日本但上去日本CS問,
佢地已經唔肯整X-E2了

諗緊寄返香港整,
唔知有冇ching 最近整過X-E2?

Search返舊post見好多人都話香港個維修垃圾
有冇ching 可以比下意見,多謝各位🙏🏻
X100 6代出未啊
星期三出
你肯定香港富士會整/街外師傅會整?
有冇計來回郵費+維修費同你買部新機差幾遠

btw
好似可以set後轉盤做ev dial
所以當年用xe1時幾乎冇用過佢本身個ev dial,唔知xe2係咪一樣
我都係用A74, 早幾個月入左XE4之後除咗影風景之外,就好少用A74。因為輕太多同唔使執相好方便
想問,如果想要追焦快想影動物,有咩鏡頭好推介?
用有Lm 既鏡
同埋新機先追焦比較好
我一陣會打去香港CS問下
部機用落有感情如果整到既話都想整
日本照計有得整嘅不如你問多幾間啦咁樣寄過嚟唔着數啊同埋香港整嘢太耐㗎快則一個月慢則半年
想問點解我xe4高速連拍淨係可以8fps?
8fps以上既選項全部按唔到
日本整唔到啦,
最有權威既幾間鋪都話冇晒零件。

除非買另一部機黎換零件,
但日本公司一般都唔肯幫你咁做。

同埋我其實已轉會有新機。

但呢部機真係有感情,
所以香港整到既話
我真係唔介意比少少錢同等
想問下影舞台跳舞點影好
如果係成班人跳
係咪 F5.6-8 1/250秒 拉高iso好啲
呢d無固定參數
個個場光度都唔同

影動態野固然係快門最重要
除非你想刻意營造動態模糊

咁你固定某個快門速度之後
唔知你要影幾快啦
當1/250
咁快門速度唔會更改嘅情況下
你咪睇下你個景深要幾闊再決定個光圈
例如你發現2.8光圈得一個人清楚
前後兩個人都矇晒
咁你咪收到4
如此類推 睇下收到幾多先接受到

而iso就真係base on頭先果兩樣野做妥協
比你個畫面幾乾淨幾靚都無用
d人矇晒都無意思
你固定好光圈同快門就較auto iso由得部機自己推
如果就唔到iso
用wide angle 企後少少影完再crop都應該好過手機影
250你都係預咗影蒙太奇多啲喎

起碼500以上喎

仲有呢部機如果係入門嘅呢你就放低相機算俾專家搞啦

你一定影唔到
想問影食物邊枝鏡會好d
依家得一枝18-55mm玩
33.4 萬能
等效50 會唔會太近太大
唔好意思 我想問下 我用緊XT2 想買支33.4定焦旅行影下人景 景比較多 但係我睇佢支鏡又無OIS 想問下支鏡係咪唔啱XT2玩
朝頭早用咪冇事囉
夜晚咪帶腳囉
其實X100V呢部濕尻機點解咁搶手
無得換鏡真係無法接受得一個焦段夠撚用咩
光圈仲要得2咁小,起碼1.4啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞