[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (84)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
我今日扮工study 左陣
想問下我有無理解錯,全部以背景係香港迪士尼個城堡幫女朋友影做例子
1. 用廣角鏡,女朋友可以企近d 個城堡,我可以企得近女朋友,都可以影哂成個城堡,成個感覺會壯觀d,但代價係有機會有桶型變形,而且背景唔會有散景,所有色會死實實咁

2. 用中焦鏡,女朋友同我都企離個城堡遠d,而我就企離開女朋友多少少,用焦距壓縮「拉」個城堡埋黎,個城堡會影唔哂,但係就可以做到散景效果,人像會突出d

謝謝巴打
直接實踐
你部電話有三鏡頭架嘛,你保持主體size差不多既情況之下用曬三支鏡咪知有咩分別同你要咩效果
thanks 巴打
今日收工返去試下
有唔明再搵下然後再問
桶枕變形同每支鏡個鏡片設計有關 當然wide易有桶 tele有枕 具體睇返每支鏡 同一焦距唔係支支一樣

當你女朋友唔郁 散景只會跟你同你女朋友個距離同光圈有關

當你係同一距離下 所有焦距個透視係一樣 即係 你距離你女朋友3米遠 你女朋友同城堡距離無限遠 你用咩咩焦距 物件大細關係都一樣

而當你用tele鏡時 小心虛化太勁 會blur左個城堡 同你落街影冇分別 因為你冇可能隔太遠影
thanks 巴打
今晚用iphone 試下先
過幾日無咁大霧同濕先拎枝1855 試下
1.你有信心一開鋪就跑到入去極速影幾張就ok,唔係隔離啲人仲壯觀過個城堡
係既
不過有時唔係淨係影呢d 城堡,而係去d 自然風光,就想影得闊d 黎做到個壯觀既感覺

之前去左呢個地方,條路得大概三步闊,女朋友企左湖邊,我頂盡都係得5 米距離,好似用唔到中焦
定係我又搞錯左d 野
人加境 一定Wide鏡16 18 果d方便d
一係就16-80 Cover哂
多唔多人 另一個問題黎
唔同地方唔同場景本來就係要用唔同焦距唔同鏡頭
如果你格硬要用同一支鏡又影Obersee Lake又影迪迪尼
一係就你攝影技術好高超,一係就係兩邊都影得唔好
thanks 巴打
琴晚諗左諗之後,可能會買逐以下兩枝,加埋本身枝18-55 ,好似會全面少少
1. 16/1.4 or 14/2.8︰廣角,補返18-55 本身唔夠wide 既問題。但係都猶豫緊16 定14,前者光圈大一級,後者wide d
2. 70-300︰中至長距離,補返18-55 唔夠zoom 既問題

巴打有無d 咩意見可以俾我參考下?
明白
但如果喺我本身有枝1855 既前提下,而暫時諗到既場景就係obersee (湖光山色) 同迪士尼 (教堂類建築,如果可以想影埋個頂)
巴打會建議我買枝wide angle 定ultra zoom?
1) 10-24 or 16 F2.8

16同18-55嘅18差唔遠
當你揀14係wide過18-55,但定焦wide鏡唔易用

2) 70-300 good 👍🏻
補充,兩個場景都會有個女朋友喺入面
Wide angle影鏡只會影晒一大堆遊客入鏡。

長焦你仲可以用嚟影巡遊(日頭個個)
巴打介唔介意講下點解係16 2.8 而唔係16 1.4?光圈大d 唔會好d 咩?

1024 晏d 再睇下先
I see
我再研究下先
如果咁窄,乜鏡都死。
你夠wide影到條女,個透視都夠到佢變巨人
如果個場景咁窄,要影人影得靚係咪一係放棄一張相影哂成個闊景,影幾張做合成好過?
重點係你條女靚唔靚
我眼中緊係靚ga
fuji冇一支ultra wide我覺得係好
laowa 9mmf2.8/10mmf4兩支都冇AF
xf1024 得f4但大支過人地tamron 11-20/f2.8
但tamron 11-20/f2.8遲遲都未出
samyang 12mm 有AF版,但貴過MF版一倍
vitrox 13.4 大支+重,唔係影星又用唔著1.4
xf14 又舊又細光圈,人地sony 20 f1.8大一級有突
兩支xf16/sigma16.4 我已經唔當係ultra wide standard zoom已經出到20起跳,等效24我只能當係stardard range
基本上就係睇你接受到邊個缺點

70-300影風景係好但呢個range影人都唔易用
50-140可能會好少少
thanks 猿田巴
今晚研究下你呢個list 先
laowa 9mmf2.8正嘢嚟,ultrawide玩hyper focus都夠。

我有一支,現炮友價$5999
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞