[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (84)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
你諗清楚想要做咩先,滿足你以上嘅應該係50-140

影景嘅話建議70-300
1655建議你去皇室堡插你部機試下,應該頭重尾輕,睇你接唔接受到

14f2.8個枝好似好難買?
都可以考慮1024,因為14其實都唔係話超廣,到時你見到10可能仲覺得Impressive

再有budget 再加枝sigma 50f1.4
1.4同2.8分別夠哂大
Xs10 可能4月有新機
等得嘅話,可以等埋
我預計既使用場景係
例如去迪士尼,女朋友企係城堡前面,可以影哂個城堡之餘,又可以影到女朋友咁樣
所以先會諗係咪應該買枝廣角鏡

實際上,之前去旅行就係用過friend 枝14 影類似既野,所以無諗過係50-140 / 70-300

係咪我一路都諗錯隔離
14 f2.8 果枝係個friend 既,佢似乎好耐之前買落

1024 啱啱睇左下肥花d sample,大概就係我想要既闊度
再睇下佢影人像會如何先
thanks 巴打
入C1~C7 WO 唔係就咁記
係呀入C1-7
我XT3 唔得WO只可以有一個WB 一係得兩個自訂
咁我記錯xt3
但xt4一定得
唔係話女同攝一齊企遠啲咁用中焦距影
仲易影到全個城堡咩
wide鏡會有好多人同你一齊企喺城堡前面

好似突破左盲點
https://squarehood.se/products/squarehood-for-the-fujinon-35mm-f1-4
有冇ching買過squarehood 好撚靚仔
但運費好貴
想買MK III 裝落x100v ching 夾運?
我都有興趣買個MK III
Gogogo
Study下焦距同壓縮感
你真係唔識嘢呢啲叫有現場氣氛
其實而家呢有人做緊隻3D print嘅方Hood 平好多㗎
有printer 自己試print
扮工用呢個網計完
https://dofsimulator.net/en/
好似16/1.4 啱feel d
透視同焦距冇直接關係
呢個真,打算買X-T5,問咗好多舖頭都係得返行貨黑色,水貨同銀色喺通關之後就俾人買走晒
X-S10都係,比人掃晒。

頭先行過星際有一間有7盒X-T5 + 1855 kit set
不過我上個星期搵到一間有水貨就唔諗即刻入咗手了
如果唔係個價隨時升到同行貨差唔多,驚到時後悔都嚟唔切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞