[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (84)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
對焦左係莖後面啲泥度
近泥個到咪sharp 囉

pixel 3L 景深深過你apsc 18mm 就算收到f8, 所以成幾乎全棵草都sharp.
小弟係新手,諗緊買部 XE-4 或 X100V. 如果買XE-4, 有邊款 35mm 同 50mm fixed lens可以推介 (輕巧為主,因爲想用作EDC)?
你用番手機is okay
你係講等效35同50mm?
Xf27f2.8最輕細,可以跟xe4 Kit set 買
Or 買xf23f2/ xf35f2/ xf50f2
你個腦有事
覆錯唔好意思
咁即係相機無事,純粹相機性能過時 / 手機性能對比起太先進?
其實手機影相係你影完果刻已經自動幫你執左相
例如加sharpness,加顏色contrast等等,尤其是你影高低光差 大既地方就最明顯,同埋正常第一眼睇點都覺得鮮色同sharp既相係吸引d

你當手機影=部份執完
相機影=完全未處理過
係片幅、景深、距離既事
新手而家用緊xt-5 33.4,暫時主要影人,iphone14pro影景

黎緊去日本旅行想買多支wide啲嘅影下景都影下人,諗緊買支變焦好定買多支23 f2/f1.4 好

同埋都諗緊去到日本當地先買好唔好,有冇ching俾下意見
新手連焦距都未熟悉嘅一律建議變焦

日本你唔好預會平過香港水貨
其實都唔算新手,以前未有無反個陣玩開nikon。停咗幾年而家賣曬轉會fuji,直出嘅色實在太靚
關性能乜野事?純粹係攝影基本知識問題

兩張相攝影距離,構圖都唔同,手機張相好明顯由高啲嘅位影落去,點比較?
focus有冇中棵野,定係落咗後面啲泥到
呢個攝影距離收到f8都肯定唔夠景深cover晒棵野
收光圈有冇落腳用快門線/延遲快門?
有冇裝filter?影raw定jpg?有冇落film simulation減sharpness?
其實16-55呢支都好吸引,去旅行一支搞掂有曬我最鍾意嘅有效焦距,唯一缺點係餵唔飽xt-5
紅標都餵唔飽
你連iphone嘅畫質都接受到
竟然會擔心餵唔餵得飽xt5
如果你有放大睇過都應該見到xt10嗰張相得一部份泥土係中焦啦

單純焦外虛化畀你講到冇手機咁sharp同機能過時
咁就算畀你拎起部a7iv 搭24 1.4gm你應該會覺得機能更加過時
味就係接受唔到先諗緊買多支wide鏡囉

冇嗰個焦距先焗住iphone影姐

iphone支主鏡等效24mm,影景wide鏡13mm

你買支等效35就想取代iphone 以為你想一齊用咋喎
紅標都始終係舊鏡,食唔曬4千萬像有幾奇,不過其實我又唔係好介意

真正考慮嘅位就係16-55得f2.8,我最主要都係想影人靚,所以諗緊買多支23 .4袋兩支prime算,定係袋一支16-55

而家係取捨緊便利行先,定相嘅質素行先
但你所講嘅wide鏡係23...
話唔係新手都無人信啦
iPhone主鏡我都覺得太wide其實,我自己最鍾意係35mm街拍

所以16-55其實個焦段好正涵蓋曬,但真正擔心嘅位係2.8光圈唔夠淺景深,因為個trip係honeymoon想影靚啲老婆
係係係我係新手你最叻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞